2533
post-template-default,single,single-post,postid-2533,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 08.01.21

På sin 69-årsdag den 8 januari 2016, två dagar före sin död, släppte David Bowie sitt tjugofemte och sista album Blackstar. Det blev hans första och enda album som nådde No 1 förstaplats på Billboardlistan. Blackstar sopade banan på Grammygalan det året och vann Best Alternative Music Album; Best Engineered Album; Best Recording Package, och singeln vann Best Rock Performance och Best Rock Song. Albumet belönades också med British Album of the Year award 2017.
En annan odödlig artist som delar födelsedag med Bowie är Elvis Presley. Bowie lär ha varit ett hängivet Elvisfan. Redan 1960 spelade Elvis för övrigt in ett soundtrack till en film med ursprungstiteln Black Star – som sägs ha varit en inspirationskälla till Bowies avskedsalbum. Låten skrevs av Sid Wayne och Sherman Edwards och ursprungstexten lyder: “Every man has a black star / A black star over his shoulder / And when a man sees his black star / He knows his time, his time has come.” Filmtiteln ändrades senare och låten döptes om till Flaming star.
Veckans fredagsbit blir inte Blackstar, (eftersom den var fredagsbit 14 januari 2019) utan istället låten Golden Years som Bowie först enligt vissa källor erbjöd Elvis att spela in, men det blev inget. Elvis lär ha skickat en hälsning till Bowie som löd, ”All the best, and have a great tour”; Bowie sparade Elvis hälsning hela livet. Senare har Bowies första fru Angie Bowie hävdat att Bowie ursprungligen skrev låten för henne. Oavsett vilket hamnade låten på Bowies album Station to station, som släpptes i januari 1976.
I en intervju i The Guardian berättar countrysångaren Dwight Yokam att Elvis senare efter att ha hört låten på albumet ringt upp Bowie för att fråga om han ville producera hans nästa album. Detta var bara sex månader innan sin död 1977, så det hann tyvärr aldrig bli något samarbete. ’It has to be one of the greatest tragedies in pop music history that it didn’t happen.” säger Yokam.
Nu tar vi helg och drömmer om Golden years.

Skön fredag på er!
Golden years, gold whop whop whop
Golden years, gold whop whop whop
Golden years, gold whop whop whop