2531
post-template-default,single,single-post,postid-2531,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 01.01.21

San Quentin/Österåker. I slutet av 50-talet började Johnny Cash att uppträda på fängelsen runt om i USA. Den 1 januari 1958 höll han sin första kända fängelsekonsert. Den hölls på San Quentin State Prison. San Quentin ligger strax norr om San Francisco och är Kalifornias äldsta fängelse. Där finns en gaskammare, men sedan 1996 används den inte. Det är ”lethal injection” som gäller. Dock har ingen avrättning skett sedan 2006… ändå sitter det ca 700 fångar på death row där. I april 2020 var 122,5% av fängelsets kapacitet för fångar utnyttjad. I år var oxå SQ platsen för ett stort Coronautbrott, efter att ett antal nya fånga anlänt med smittan har minst 350 fångar och anställda testats positiva (22/6).

Cash skulle återvända till SQ för spelningar, 1969 spelades livealbumet ”At San Quentin” in och det gjordes även en tv-dokumentär kring konserten.

Vid konserten 1958 fanns i publiken en fånge som hette Merle Haggard. Han skulle senare bli en av amerikas främsta countryartister med 38 förstaplaceringar på amerikanska countrylistor. Han hävdar att det var Johnny Cash och hans konsert på SQ som inspirerade honom att satsa på en karriär som countrysångare. Om  konserten har han sagt: ”He had the right attitude. He chewed gum, looked arrogant and flipped the bird to the guards—he did everything the prisoners wanted to do. He was a mean mother from the South who was there because he loved us. When he walked away, everyone in that place had become a Johnny Cash fan.” 

Nån gång under våren 1972 lyckas brottmålsadvokaten Olof Arvidson övertala Johnny Cash att han skulle komma till Sverige och spela på ett fängelse. Arvidson, som hade kontakter inom ”artistvärlden”, engagerade sig för en humanare kriminalvård och ville göra nåt för dem han jobbade åt.

Konserten hölls den 3 oktober 1972 och spelades in av Sveriges Radio. Med på konserten var även den gamle hårdrockaren Carl Perkins. Något år senare gav Cashs skivbolag CBS ut livealbumet ”På Österåker”. I låten ”San Quentin” byter Cash ut just San Quentin mot Osteraker till internernas stora jubel.

Fredagsbiten idag – första dagen på det nya året – blir förstås San Quentin, live från San Quentin 1969. (I spellistan på Spotify lägger vi istället in Osteraker /San Quentin från liveplattan På Österåker. Man fick inte tillåtelse att filma på fängelset därför ingen video därifrån)

Ha en skön helg med hopp om ett bättre år 2021!

”San Quentin, you’ve been livin’ hell to me…”