2523
post-template-default,single,single-post,postid-2523,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 25.12.20

Christmas Island (Julön) är en ö i östra delen av Indiska oceanen ca 100 mil väster om Bali. Den fick sitt namn 1643 av William Mynors, kapten på Mary Royal (ibland Royal Mary) ur det brittiska ostindiska kompaniet (EIC) som seglade förbi på juldagen för 377 år sedan. Det fanns flera ostindiska kompanier, holländska var stort men även svenska ostindiska kompaniet (SOIC). Mary Royal var ett segelfartyg i samma storlek som ostindiefararen Götheborg. 

På den tiden hade människan ett annat förhållningssätt till tid och ostindiefararnas handelsresor varade 1-3 år, där väder och vind var en avgörande faktor. Många fartyg förliste, bland dem vår egen Götheborg, som gick på grund och sjönk vid Älvsborgs fästning, bara några kilometer från slutdestinationen efter en resa på 2 1/2 år. Fartygen seglade från Europa runt Godahoppsudden (långt innan Suezkanalen) till Indien, Kina och Sydostasien. Man lastade te, kryddor, porslin och en massa annat – man kan säga att det var här världshandeln tog sin början.

Christmas Island är 135 km² och är idag en paradisö med ca 2200 bofasta invånare. Ön tillhör Australien sedan 1958 då britterna ville göra sig av med kolonier. Veckans fredagsbit fortsätter på temat de sju haven och britter … Låten är Sailing on the Seven Seas av det brittiska bandet Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) från 1991. 

Nu fortsätter vi julhelgen! Vrid upp volymen och dröm om nya resor till paradisöar.

You say that love will capture me

Not unless you give it free

You’re sailing on the seven seas

#fredagsbiten #aaaccc #christmasisland #christmasday #julön #juldagen #orchestralmanouveresinthedark #omd