2515
post-template-default,single,single-post,postid-2515,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 18.12.20

Bang the Gong. Fredagen den 17 december 1971 landade Electric Warrior av T. Rex på första plats över Englands mest sålda LP-skivor (UK Album Charts). Den stannade på förstaplatsen i 6 veckor. Plattan blev 1971 års mest sålda LP i England. Låten ”Get it On” tog sig oxå in på top ten på amerikanska Billboard Hot 100.

T. Rex startades av Marc Bolan (Mark Feld) 1967 under namnet Tyrannosaurus Rex. Bandet spelade från början vad man kan kalla psykedelisk folkrock. Runt -69 började Bolan ändra om lite i bandet, korta ned namnet till T. Rex och elektrifiera musiken… Glam rocken var född. 

Efter T. Rex uppträdande i Top of the Pops mars 1971, med Marc iklädd satäng och glitter i pannan, blev han av musikkritikern Ken Barnes kallad ”the man who started it” …. glamrocken alltså! David Bowie, som blev en nära vän till Marc sa. ”I saw genius. I saw a potential rock star in Marc – right from the minute, the hour I met him.” Ryktet säger att Marc tog sitt artistnamn Bolan efter Bob Dylan (BOb dyLAN).

T. Rex upplöstes och Bolan fortsatte att på egen hand att ge ut musik. Han provade oxå på att vara programledare i sin egen show ”Marc” där bland andra Bowie och Generation X uppträdde.

Den 16 september 1977 krashade Bolans Mini 1275 GT (hundkoja som vi kallar den…) in i ett träd. Eftersom Bolan inte hade körkort var det hans flickvän Gloria Jones som körde. Hon blev allvarligt skadad och Marc Bolan dog direkt. Marc Bolan och T. Rex har varit, och är, en stor inspirationskälla för många musiker och band…

Fredagsbiten idag är Get it On med T. Rex, videon är från Top of the Pops, inspelad nån gång i december 1971 och den uppmärksamme kan se att Elton John sitter in på piano. Noel Gallagher gillade låten så mycket att han snodde hela introriffet till låten ”Cigarettes & Alcohol” från Oasis debutplatta Definitely Maybe (1994).

Lyssna även på: David Bowies ”Lady Stardust”, som handlar om Bolan. På demostadiet hette låten ”He Was Alright (A Song for Marc)”. (”People stared at the makeup on his face, Laughed at his long black hair, his animal grace, The boy in the bright blue jeans, Jumped up on the stage, Lady Stardust sang his songs, Of darkness and disgrace…”)

Titta gärna på: Tyrannosaur (2011), Paddy Considines långfilmsdebut med ypperligt skådespel av Peter Mullen, Olivia Coleman och Eddie Marsan. (ingen koppling till Marc Bolan och T. Rex dock…)

Så… lägg lite glitter i pannan höj volymen och sjung med. Ha en skön helg!

”Well you’re dirty and sweet, clad in black

Don’t look back and I love you…”