2511
post-template-default,single,single-post,postid-2511,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 11.12.20

Bob Dylan slutar aldrig att överraska. I veckan tillkännagavs att hela Bob Dylans hela låtkatalog har sålts i vad som kan vara tidernas största affär för en enskild artist. Musikförlaget Universal Publishing Group har köpt samtliga Dylans 600 låtar, med klassiker som ”Blowin’ in the wind”, ”The times they are a-changin’” och ”Like a rolling stone” och från 1962 och framåt, direkt av Dylan själv. I avtalet ingår 100 procent av rättigheterna, – vilket inkluderar hans inkomst som låtskrivare och hans kontroll över varje enskild låts upphovsrätt, skriver New York Times. Köpesumman är inte känd, men affären värderas till omkring 300 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,5 milj.
I oktober 2016 överraskades världen när han belönades med Nobelpriset i litteratur. Det tog lång tid innan Dylan kommenterade utmärkelsen och han deltog inte heller personligen vid prisceremonin I Stockholm, men det är ändå uppenbart att han blev både överraskad och hedrad. I sitt tacktal som lästes av den amerikanska ambassadören I Sverige Azita Raija skriver han så här ”If someone had ever told me that I had the slightest chance of winning the Nobel Prize, I would have to think that I’d have about the same odds as standing on the moon”. Ett fint och tänkvärt tal som man kan läsa i sin helhet på nobelprize.org. Patti Smith sjöng ”A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ och var så berörd att hon glömde texten.
Nu tar vi fredag och kör en grym video med Dylan själv, från turnén Rolling Thunder revues. Kolla gärna in Martin Scorceses dokumentär som ligger på Netflix. Med Rolling Thunder Revue ville Bob Dylan bort från storskaligheten i den tidigare turnén med The Band. Det var mellan skivorna ”Blood on the tracks” och ”Desire”, strax innan hans skilsmässa med Sara Lownds och turnén blev inledningen till den Neverending tour som han än i dag är ute på. Det turnérande cirkussällskapet som svepte genom USA 1975–1976 bestod av en mängd olika artister som Joan Baez, Joni Mitchell, Ramblin’ Jack Elliot och Allen Ginsberg. ”Ingen succé om man mäter succé i pengar, men det var ett äventyr” konstaterar Dylan i dag.
Vad tror ni förresten att Dylan ska göra med alla pengarna?
But I’ll know my song well before I start singin’
And it’s a hard, it’s a hard, it’s a hard, it’s a hard
It’s a hard rain’s a-gonna fall