2501
post-template-default,single,single-post,postid-2501,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 27.11.20

”Bapelsin gubbjävel…” Den 27 november 1942 föddes Ulf Elfving, mannen med den mjuka radiorösten. Mest känd är han väl som programledare för Upp till tretton, som direktsändes i P3 på onsdagar kl 18 i över tjugo år, (1970-1992). Sveriges kids ringde in till programmet, och några kom fram och fick småprata med Ulf Elfving, svara på en tävlingsfråga, hälsa (stor grej …) och önska en låt. Svarade man rätt på frågan vann man presentkort på en LP-skiva. Upp till tretton blev snabbt populärt, 85-90 samtal kom in per program, varav 6-7 kom fram och fick prata med Uffe. För att förenkla urvalet fick barnen istället skriva in till programmet.
I en intervju i TV4 från 2020 säger att Ulf Elfving att bapelsingrejen aldrig hänt utan var en sketch från ett Lundaspex, men den fick sådan spridning att han till slut spelade in en version med honom själv. En pojke får tävlingsfrågan; Nämn tre frukter som börjar på ”B”. Pojken börjar: banan, banan är ju en … lång tystnad … varpå Elfving säger att han måste komma på två frukter till. …mer tystnad innan pojken blir förbannad och säger; Bäpple och bapelsin då, gubbjävel… ”Klippet är fejk, men det ligger på YouTube…” säger Uffe.
En dag ringde det från radion hemma hos mig. Året var 1976. Jag var 9 år. Mamma ropade från köket där den fasta telefonen hängde på väggen. Det var stort. Jag minns inte direkt vad jag och Uffe pratade om, men jag hade tur och fick en småchansfråga, vilket innebar att jag kunde vinna 3 LP-skivor om jag svarade rätt… Frågan löd: ”Vad kallas de redskap som samerna använder när de fångar in sina renar?”
”Lasso”, avbröt jag lillgammalt innan Uffe ens hann avsluta frågan. Sen fick jag önska en låt.
”Den där musiken kom ju innan du ens var född”, sa Ulf Elving.
”Ja, men jag brukar följa med min pappa till Waidele och lyssna på musik. Jag älskar Beatles!” sa jag.
Veckans fredagsbit var min önskelåt. All you need is love som släpptes juli 1967 (för övrigt samma månad och år som jag föddes) – summer of love.
Puss på er vänner! Ta hand om varandra i helgen. Kom ihåg: All you need is love!
Nån mer som varit med i Upp till tretton och pratat med Ulf Elfving? Skriv och berätta!
All you need is love
All you need is love
All you need is love, love
Love is all you need