2498
post-template-default,single,single-post,postid-2498,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 20.11.20

God Save the Queen. Den 20 november 1947, en torsdag, gifter sig prinsessan Elizabeth med Philip Mountbatten. Som sig bör, när det gäller kungafamiljer, gifter man sig inom familjen för att det blåa blodet inte skall spädas ut. Elizabeths gammelfarfar och Philips gammelmormor var syskon, yes! 

Elizabeth föddes in i kungahuset Windsor… som egentligen heter Sachse- Coburg-Gotha och är tyskar. Runt första världskrigen, när antityskstämningen var stor, beslöt Elizabeths farfar Georg V att ändra namnet  på kungahuset till Windsor… man kunde ju inte ha tyskar som styrde ”Imperiet där solen aldrig går ned”. I samband med detta blev det fritt fram även för Ludwig Battenberg, Philips morfar, att anglofiera sitt släktnamn till Mountbatten. Philips moster var drottning Louise av Sverige och hans morbror Lord Mountbatten.

Philip föddes som prins Philippos av Grekland och Danmark och tillhörde den danska ätten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Han tog senare sin mammas släktnamn Mountbatten. I samband med giftermålet blev han inte bara prins av England utan oxå; Duke of Edinburgh, Earl of Merioneth och Baron Greenwich… bra jobbat på en förmiddag.

Hängde ni med?

Mycket av detta har vi kunnat se och ser i den utmärkta Netflixserien The Crown, nu aktuell med säsong 4. Både Clair Foys och Olivia Colmans porträtterar Elizabeth riktigt bra. 

Detta är gamla människor – Elizabeth fyller 95 nästa år, Philip fyller hundra, de har varit gifta i 73 år och Elizabeth har regerat i 68 år… säkerligen nån form av rekord! 

Långtråkigt för Charles bara… att hinna bli en bit över 70 innan han får sitt första riktiga jobb!

I samband med att Elizabeth firade Silver Jubilee – 25 år på tronen – 1977, passade ett gäng spänstiga grabbar på att ge ut en skiva till hennes ära (Detta har dock senare förnekats av bandets sångare). På frågan varför och hur bandet startade svarade samma sångare: ”Early Seventies Britain was a very depressing place. It was completely run-down, there was trash on the streets, total unemployment—just about everybody was on strike. Everybody was brought up with an education system that told you point blank that if you came from the wrong side of the tracks…then you had no hope in hell and no career prospects at all. Out of that came pretentious moi and the Sex Pistols and then a whole bunch of copycat wankers after us.”

Fredagsbiten idag kommer alltså till er från de glada gossarna i Sex Pistols, var så goda, God Save the Queen!

Vrid upp volymen, sippa på Champagnen och var sådär lagom royalistiska i småborgerligheten. Ha en skön helg alla!

”God save our gracious Queen, Long live our noble Queen, God save the Queen,

Send her victorious, Happy and glorious, Long to reign over us, God save the Queen…”

”God save the queen, The fascist regime, They made you a moron, Potential H-bomb,

God save the queen, She ain’t no human being, There is no future, In England’s dreaming…”