2493
post-template-default,single,single-post,postid-2493,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 13.11.20

Drömmen om Europa. Den 13 november 1994 gick Sverige till val om svenskt EU-medlemskap. 52,3 procent röstade för, 46,8 procent röstade emot och 0,9 procent röstade blankt. Bland de politiska partierna var Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet för ett medlemskap, medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet var emot. Europeiska Unionen bildades 1993 och har idag 27 medlemsstater: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Unionens övergripande mål är att främja freden, unionens grundläggande värden (frihet, demokrati och jämlikhet) och folkens välfärd. Kritiker hävdar bland annat att unionen är odemokratisk, byråkratisk och för centraliserad och komplex, medan förespråkarna hävdar att unionen utgör ett viktigt samarbete för att utveckla det ekonomiska och sociala välståndet i Europa samt för att bevara freden sedan andra världskriget.
Veckans fredagsbit är ”Jag vill leva i Europa” skriven av Jan Hammarlund och inspelad på albumet Järnvägsräls. Arja Saijonmaa spelade in en cover på låten 1987 på albumet Högt över havet och hennes inspelning låg på Svensktoppen i 14 veckor under perioden 17 maj-1 november 1987, med en andraplats som bästa resultat. 1987 spelades den även in av Jan Hammarlund på franska, som ”Je veux vivre en Europe”.
Då originalversionen kom 1982 levde världen i skuggan av det Kalla kriget. Kärnvapenhotet var huvudtemat i texten. 1991 uppdaterade Hammarlund texten för att bättre passa in i det samtida Europa, som just sett kommunistpartierna förlora sin makten i flera stater. Nu präglades många delar av Europa av splittring och inbördeskrig mellan olika etniska folkgrupper och anhängare av olika religioner. Flyktingar blev det nya huvudtemat i texten.
Nu tar vi helg och lyser upp novembermörkret med Jan Hammarlunds originalversion.
Tänd ljus, vrid upp volymen och dröm om nya resor!
Jag vill leva i Europa
Jag vill älska och sjunga här
Jag vill skratta och gråta och dansa
Jag är yr och förlorad och kär
När jag tänker på hela Europa
Och på oss som hör hemma här