2489
post-template-default,single,single-post,postid-2489,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 06.11.20

Här skall staden ligga! Den 6 november 1632 dog Gustav II Adolf vid slaget i Lützen. Tillsammans med sin häst Streiff irrade han bort sig i den berömda dimman och stupade. Streiff, som var en Oldenburgare, dog året efter och finns idag att se som uppstoppad på Livrustkammaren. Budet om kungens död nådde Sverige först efter en månad. Likfärden hem tog sin tid och kungen kunde begravas i Riddarholmskyrkan först den 22 juni 1634.

För oss göteborgare… och vissa andra är Gustav II Adolf kanske mest intressant som vår stads grundare. Han lär ha stått nånstans och pekat med hela handen och sagt ”Här skall staden ligga”. 1621 får Göteborg stadsprivilegier och styrdes först av tre presidenter; en svensk, en tysk, en nederländsk (och Bellman? nää)…  De tre skulle rotera i tremånadersperioder på posten… intressant tanke! 

GAs farsa, Karl IX, hade iochförsig redan grundat Göteborg ute vi Färjenäs men det bränd dansken ned 1611.

I Sverige och Finland firas i dag Gustav Adolfdagen, kanske görs det genom att äta en Gustav Adolfbakelse! Bakelsen lär vara skapad av konditorn Carl Bräutigam 1909.

Själva firar vi Gustav Adolfdagen med att lyssna på en hyllningslåt till staden Göteborg – ”Göteborg” av och med Göteborg Sound.

Göteborg Sound anses vara Göteborgs första punkband, startades vintern 76/77 i Högsbohöjd, då under namnet Hjalmars Rocktårta. Debutspelningen var på Sandarnas hemvärnsgård (21 oktober 1977) ihop med Straitjackets, där blev skadegörelsen så stor att lokalägaren tog bandets instrument i pant tills de betalade för skadegörelsen. Den 14 april 1978 gjorde de en legendarisk spelning på invigningen av rockklubben Errols. Sångaren LOB (Lars-Olof Bengtsson. Enligt Ratsit heter han även Glenn i andranamn… för bra för att vara sant!) skar sig i kinderna med ett rakblad, mycket blod blev det… LOB fick åka till Sahlgrenska och sy 22 stygn… Punk!

Tyvärr finns det ingen riktig video att visa men ljudspåret är sååå bra!

Vi önskar en skön helg och botanisera gärna bland Göteborg Sounds övriga låtar på Spotify eller YouTube…

”Inget är som du, åhh åh åh Göteborg

åh jag älskar dina gator, åh jag älskar dina torg…”