2479
post-template-default,single,single-post,postid-2479,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 23.10.20

Förräderi. 23 oktober 42 f.kr tar Marcus Junius Brutus sitt liv efter att ha lidit nederlag i striden vid staden Filippi i norra Grekland. Annars är väl Brutus mest känd för att 2 år tidigare ha varit en av de ledande i komplotten mot och mordet av Julius Caesar. Brutus mamma var älskarinna till Julius Caesar och han behandlade Brutus som sin son. 

När Caesar segnade ned efter 23 dolkhugg lär han ha sagt till Brutus: – Kai sy, teknon?(Et tu, fili?) / Även du, mitt barn? I sin pjäs ”Julius Caesar” ändrade William Shakespeare frasen till det lite mer teatraliska: – Et tu, Brute? / Även du, (min) Brutus?

Brutus tillsammans med Judas och Quisling är de namn som tydligast har förknippats med förräderi och svek för eftervärlden. Namnen används i överförd betydelse. Ingen vill väl bli kallad för; en Judas, en Brutus eller en Quisling?

 

När man söker på låtar som handlar om förräderi och svek så dyker det mest upp titlar av försmådda män och kvinnor som blivit bedragna och lämnade av sin älskade. Vissa artister har skrivit flera låtar om saken… man kan undra om det är samma dumpning de hela tiden sjunger om eller om de ständigt blir bedragna och dumpade? 

Man kan misstänka att Alanis Morissette var ganska ”pissed” när hon skrev ”You Oughta Know” till plattan ”Jagged Little Pill” (1995). Där berättar hon om en ex boy friend som lämnat henne, hon har aldrig gått ut med vem låten handlar om men flera har tydligen känt sig träffade. Komiker Dave Coulier har sagt i en intervju att flera av textraderna är ”…very close to home…” 

Fredagsbiten denna förrädarvecka blir alltså ”You Oughta Know” med en arg Alanis Morissette… (missa inte Flea på basen…)

Kom igen nu och bli lite fredagsförbannad! Ha en skön helg!

”It was a slap in the face

How quickly I was replaced

And are you thinking of me when you fuck her?”

P.s. Snorre Sturlasson (1241), Katarina av Sachsen-Lauenburg (1535), Sigge Freud (1939) och Pablo Neruda (1973) tillhör oxå dagen döingar…