2450
post-template-default,single,single-post,postid-2450,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 02.10.20

Fredagsbiten: Please don’t put your life in the hands of a rock’n roll band who throw it away. Det är den 2 oktober 1995 och de två evigt bråkande bröderna Gallagher från Manchester släpper sin andra platta som ska göra dem till ett av världens största band. Albumet var ”(What’s the Story) Morning Glory?” Veckans låt skrev Noel efter en spelning en regnig kväll i Paris i april det året, istället för att gå ut och festa tog han med sig gitarren till hotellrummet. Noel hade flow och låten och texten kom till honom den natten utom refrängen, det finns många rykten om inspirationen till den. I SVTs Hitlåtens historia säger Noel att den kom till genom en felhörning av Liam. Noel sjöng ”so …”, ordet Sally fanns inte i refrängen men Liam uppfattade bara en antydan till ett ord och frågade; Vem är Sally? Då föll allt på plats. Bara några dagar senare hade de en spelning i Sheiffield, och under konserten ville sångaren (läs Liam) ta en paus för att ”vila” rösten (läs dricka och röka). Då tar Noel chansen att testa den helt nyskrivna låten som ännu inte har en titel och som varken de 12000 i publiken eller bandet hört. Han spelade låten ensam med sin gitarr och fick en artig applåd, inte mer, men resten är historia. 1996 blev låten ”Don’t look back in anger” etta på både singel och albumlistan UK Albums Charts samtidigt. Sedan dess lever låten sitt eget liv och har tagit sig in i alla sammanhang, allt från allsång på pubar och fotbollsarenor till finstämda nationalhyllningar som när Chris Martin sjunger för Ariana Grande efter terroristattacken på Manchester Arena 2017.
Liksom Paris var staden där veckans fredagsbit föddes var det också staden där sagan om Oasis tar slut. 2009 blir det ett bråk för mycket för Noel som lämnar bandet under tumultartade former fem minuter innan de skulle gå upp på scen och med två konserter kvar på turnén, efter att Liam kastat frukt på honom…Please don’t put your life in the hands of a rock’n roll band who throw it away
”Great music is in the ear of the beholder.” Noel Gallagher
Vrid upp volymen och njut av att det är fredag!
And so Sally can wait
She knows it’s too late
As we’re walking on by
Her soul slides away
But don’t look back in anger
I heard you say