2438
post-template-default,single,single-post,postid-2438,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 25.09.20

Bonzo… 25 september 1980. Efter att ha repat i Bray Studios hela dagen med bandet inför den stundande USA-turnén… och dragit i sig en hel del vodka under dagen fortsatte Bonham och bandet hem till Jimmy Page. Efter midnatt däckade John och vaknade aldrig mer. Han kvävdes av sina egna spyor (klassisk rockstjärnedöd). På 24 timmar hade han uppskattningsvis dragit i sig ca 1,5 liter Vodka och antagligen lita annat oxå. John Henry Bonham blev 32 år. En av världens bästa trummisar hade lagt de långa trumstockarna på hyllan för gott. De övriga Led Zeppelin-medlemmarna meddelade den 4 december 1980 att de inte kunde fortsätta att spela utan Bonzo. Bandet upplöstes. De har gjort ett fåtal spelningar efter det, bl.a. med Jason Bonham (Johns son) på trummor.

Vid hans grav i Worcestershire ställs ständigt nya vodkaflaskor, trumstockar och en och annan cymbal dit.

Dagen Fredagsbit är When the Levee Breaks från Led Zeppelins 4:e album (det med Stairway och symbolerna ni vet…). Låten är en gammal country-bluessång skriven av Memphis Minnie 1929, men omarbetad en hel del, Page skrev ett nytt gitarriff bl.a. Men det som är låtens signum är Bonhams trummor. Det finns många stories om hur soundet skapade men Alan Johns, som var ljudtekniker vid inspelningen på Headley Grange (Rolling Stones Mobile) har berättat att de ställde ut Bonhams Ludwigtrumset i entrén/trapphuset på stället. Ställde upp två Beyerdynamic M 160-mickar på andra våningen, spelade in och körde det igenom ett Binson-eko. – Ett av världens mest smulade trumsound var skapat!

Bland de som samplat trumsoundet finns; Beastie Boys, Dr Dre, Björk, Mike Oldfield, Eminem, Massive Attack och Beyoncé.

Ha en groovy helg alla, vräk på When the Levee Breaks och groova med Bonzo!

ps. hittar en fin översättning av groove till svenska: en känsla av rytmisk energi eller dragkraft i ett musikaliskt framförande, se sväng!

”If it keeps on rainin’, levee’s goin’ to break

If it keeps on rainin’, levee’s goin’ to break

When the levee breaks, I’ll have no place to stay”

”Sorry, but I can’t take you, ahhh

Goin’ down, goin’ down now”