2383
post-template-default,single,single-post,postid-2383,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 11.09.20

Sledghammer… MTV Video Music Award 1987 var helt och hållet Peter Gabriels föreställning. Galan sändes live från Universal Amphitheatre i Los Angeles den 11 september 1987. Värdar för galan var bl.a. Downtown Julie Brown (kommer ni ihåg henne?) och Dweezil Zappa. Under kvällen fick tittarna se uppträdande av; Prince (Sign o’ the Times), Los Lobos, Madonna, Whitesnake, Cyndi Lauper, Bangles, Run-D.M.C feat. Steven Tyler & Joe Perry mfl.

Men som sagt det var Peter Gabriel kväll, låten Sledghammer hade 10 nomineringar och vann 9 av dem. Han hade även 2 nomineringar med låten Big Time. I kategorierna ”Best Special Effects in a Video” och ”Best Concept Video” var alltså båda hans låtar nominerad. Gabriels gamla kompisar(?) Genesis var oxå de nominerade i dessa kategorier. Snäpp på näsan där! Han vann även de årets ”Video Vanguard Award”. Peter Gabriel promenerade hem den kvällen med – rekordvinnande – 10 statyetter. Fett! 

Gabriels har sagt att Sledgehammer är inspirerad av 60-tals soul och framför allt musiken från skivbolaget Stax i Memphis. Videon regisserades av Stephen R. Johnsson som bl.a. gjorde Talking Heads ”Road to Nowhere” året innan innehåller mycket Stop motion-teknik. Videon är rankad 4:a på MTVs 100 Greatest Music Videos Ever Made. Låten låg oxå 1:a på Billboard Hot 100.

Texten handla förstås om sex och det kryllar av insinuationer och fallossymboler. Som i gamla blueslåtar. (… och blir förstås väldigt töntig om man översätter den till svenska)

Vräk upp volymen och digga the funky chickens!

– ha en skön helg…

”I’m your sledgehammer

Let there be no doubt about it”

”I will show for you (Show for you)

Show for me (Show for me), I will show for you”