2380
post-template-default,single,single-post,postid-2380,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 04.09.20

Marilyn Monroe, Gwyneth Paltrow, Liza Minelli, Jodie Foster, Mia Farrow, Laura Dern, Elisabeth Moss, Juliette Lewis, Frances Bean Cobain, Etta James, Carrie Fisher, Bonnie Raitt, Bo Derek, Helen Hunt, Anjelica Huston, Heather Locklear, Tori Spelling, Venus Williams. Vad har alla dessa kvinnor gemensamt? Jo, de är alla födda i staden El Pueblo de Nuestra Señora La Reina de los Ángeles (The Village of Our Lady, the Queen of the Angels) AKA Los Angeles. Los Angeles grundades av spanjorer den 4 september 1781 och fyller alltså 239 år idag.
Platsen låg på mexikanskt område fram till 1846, då den kom att tillhöra USA. LA är i befokningsmängd näst störst i USA efter New York. LA är även till ytan väldigt stort och sträcker sig 7 mil, från stadens nordligaste delar vid Newhall Pass ned till San Pedro i söder. I öst-västlig riktning, är det nästan 5 mil från ”Los Angeles City Limit” i öster, till Stilla Havet i väster. Med drygt en bil per 1,8 invånare är Los Angeles också världens mest biltäta storstad.
Veckans fredagsbit är en skön sjuttiotalsvideo från LA. Låten är LA Woman från The Doors album med samma namn från 1971. Detta blev tyvärr Jim Morrisons sista skiva. Bara 5 månader efter att skivan släpptes hittades han död i Paris av sin fllckvän Pamela Courson.
Cabba ner, vrid upp volymen och ha en skön helg!