2370
post-template-default,single,single-post,postid-2370,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 28.08.20

I Have A Dream Today… Den 28 augusti 1963 höll Martin Luther King sitt berömda ”I Have A Dream-tal” under ”The Great March on Washington” inför 250.000 personer på trappan vid Lincoln Memorial i Washington D.C. Dr. King hade vid flera tillfällen tidigare pratat om sin dröm i sina tal. Men onsdagen den 28 augusti skulle talet fulländas. När Mahalia Jackson, som var en nära vän till Martin och stod med på podiet vid Lincoln Memorial, i mitten av talet skrek ”Tell them about the dream, Martin!” fick Martin feeling. Han lär ha lagt sitt manus åt sidan och börjat improvisera… typ waila. Talet blev klassiskt och ett av 1900-talets mest kända och kanske ett av de viktigaste talen… EVER.

Talet, som finns transkriberat på flera sajter bla hos BBC, börjar så här: ”I am happy to join with you today in what will go down in history as the greatest demonstration for freedom in the history of our nation.” Han fortsätter med att det gått nästan 100 år sedan slaveriet förbjöds men… ”But 100 years later, we must face the tragic fact that the Negro is still not free.”  

Vid åtta tillfällen under talet säger han ”I have a dream” och vid sex tillfällen efterföljs det av en beskrivning av en av hans drömmar. Ex; ”I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the colour of their skin but by the content of their character.”

När MLK var klar med sitt tal och vinkade hejdå till åhörarna frågade basketstjärnan George Raveling – som hade ställt upp som frivillig säkerhetsvakt vid evenemanget – Dr. King om han kunde få det maskinskrivna manuskriptet. King gav det till George. Han har fortfarande kvar manuskriptet. 2013 blev han erbjuden 3 miljoner dollar för manuset men meddelade att det inte var till salu.

Många låtar har förstås skrivits om både Martin Luther King Jr och om ”I Have A Dream-talet”. Som veckans Fredagsbit väljer vi U2s ”Pride (In The Name Of Love)” från albumet The Unforgettable Fire (1984). Bonos text handlade från början faktiskt om Ronald Reagan. Men det funkade inte sa Bona… att ge Reagan så stor betydelse. Men efter ett besök på en utställning om MLK vid Chicago Peace Museum 1983 insåg Bona – låten skall ju handla om Martin Luther King! På samma album finns även en annan hyllningslåt till King ”MLK”.

I låten sjungs bl.a om dödsskjutningen av Dr King; ”… early morning April 4…” Bono hade lite dålig koll på amerikans tid, a.m. och p.m. Martin blev skjuten vid sextiden på kvällen inte på morgonen… så kan det gå. Nu sjunger han oftast ”…early evening April 4…”. 

På bakgrundssång är en viss Christine Kerr krediterad. Det är förstås Chrissie Hynde som då var gift med Jim Kerr i Simple Minds.

Ha en skön helg och varför inte hålla lite tal till varandra! Skriv och kommentera gärna vem ni vill hålla tal för och om vad…

”Free at last! Free at last! thank God Almighty, we are free at last!”