2352
post-template-default,single,single-post,postid-2352,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 31.07.20

Fredagsbiten: Den 31 juli 1940 hade Karl Gerhards revy Gullregn premiär på Folkan i huvudstaden. I revyn ingår Karl Gerhards kanske mest kända kuplett – ”Den ökända hästen från Troja”. Texten är starkt kritisk mot Nazityskland och Sveriges flathet att bl.a. låta 2,1 milj. tyska soldater, vapen och krigsmateriel transiteras genom vårt, ”neutrala” land. Kupletten blev förstås det mest populära numret i revyn, men kritiserades oxå av en del protyska tidningar och personer. 

Den tyska legationen i Stockholm är icke överförtjusta och påpekar detta för statsminister Per-Albin Hansson som ringer upp Karl Gerhard och ber honom att stryka kupletten ur revyn. Detta bryr sig KG icke nämnvärt om och blir senare uppkallad till UD och utrikesminister Christian Günther i samma ärende. Även här vägrar Gerhard och hävdar att de ej har någon laglig rätt att förbjuda att kupletten framförs.

Dock hittade nån nitisk person hos polisen en lag från 1868 som kan förbjuda framförandet. Karl Gerhard framför dock kupletten en gång till efter att ha mottagit förbudet. Han blir då bötfälld och beslutar att inte framföra numret i fortsättningen utan rullar istället in dalahästen som använts som rekvisita, nu försedd men en munkavle och läser istället upp förbudet.

Revyn blev en av Karl Gerhards mest framgångsrika och spelades i över nio månader bl. a. i Göteborg och Malmö, där förbudet inte gällde och sålunda kunde ”Den ökända hästen från Troja” framföras där.

Ha en skön helg och diskutera gärna i grupp – på säkerhetsavstånd förstås – om det var rätt eller fegt av vår demokrati att censurera… Kommentera gärna nedan!

”… en del ha socker i fickorna ifall 

att hästen skulle va’ möjlig att tämja – 

det är en högst neutral politik.” 

”Vi svenskar umgås med kraken i sämja, 

han går numera i reguljär trafik.” 

”Det är den ökända hästen från Troja, 

av demokraterna sadlad och skodd.”