2343
post-template-default,single,single-post,postid-2343,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 17.07.20

Space Oddity. Fredagen den 17 juli kl. 16.19.09 (UTC) dockade Apollo (18) och Sojuz 19 i rymden. När slussen mellan farkosterna öppnades kunde astronauten Thomas P. Stafford och kosmonauten Aleksej Leonov skaka hand – ”The Handshake in Space” – och byta presenter. Under ett toppmöte 3 år tidigare hade ländernas presidenter bestämt att en dockning skulle ske under 1975.

Rymdfarkosterna satt i hop i ca. 44 timmar och under den tiden utfördes tester, de käkade ihop och höll en gemensam presskonferens. Detta mötet innebar slutet på rymdkapplöpningen (The Space Race) mellan USA och Sovjet som startat 1957. Under ett toppmöte 3 år tidigare hade ländernas presidenter bestämt att en dockning skulle ske under 1975.

Leonov hade redan 10 år tidigare varit den första människan som tog en ”rymdpromenad” (”Space Walk” eller EVA: ”Extra-Vehicular Activity”). Det höll på att sluta ganska illa då hans dräkt hade utvidgat sig mer än beräknat i rymdens vakuum och han hade svårt att ta sig in i den smala luftslussen igen. Leonov dog i oktober 2019, 85 år gammal. Strafford är still alive and kicking, fyller 90 i september.

Denna historia kan ju inte sluta någon annanstans än hos Major Tom… Bowie lär ha skrivit Space Oddity (1969) efter att stenad ha sett ”2001 – ett rymdäventyr”.  Många hävdar oxå att den handlar om droganvändande och om att överdosera. Major Tom återkommer i Ashes to Ashes (1980) som knarkare; ”strung out in heaven’s high, hitting an all-time low”… Karaktären i Hallo Spaceboy (1995) är med största sannolikhet Major Tom. Vi får väl oxå anta att astronauten i videon till Blackstar är Major Tom. Men åter till när Major Tom först introducerades för oss – Space Oddity! Veckan Fredagsbit på den äran… Ha en skön helg!

Ps. BBC använde Space Oddity som bakgrundsmusik under sina sändningar från månlandningen 1969. Bowie kommenterade det med att de antagligen inte hade lyssnat alls på texten, den passade inte så bra ihop med månlandningen…

”I’m stepping through the door

And I’m floating in a most peculiar way

And the stars look very different today”