2302
post-template-default,single,single-post,postid-2302,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 03.07.20

Some Die Young. 3:e juli är dödsdag för både Brian Jones och Jim Morrison. Vad kan de ha gemensamt? Båda är musiker, båda kom fram under 60-talet – kanske träffades de nån gång. De dog alltså båda på samma datum fast med 2 års mellanrum… och båda blev 27 år gamla! 27 – där har vi det! Club 27 – denna tragiska klubb av, till största delen, musiker som dött allt för tidigt. Listan kan göras lång men låt oss fokusera på de mest kända medlemmarna i klubben.

Vi börjar med de 4 J:en; Jones, Jimi, Janis och Jim. 

Den 3 juli 1969 hittas Brian Jones drunknad i sin pool – under the influence of alcohol and drugs – som  man säger på utrikiska. Han hade drygt en månad tidigare fått sparken från Rolling Stones – bandet han 7 år tidigare startat, valt ut medlemmar till, namngivit (efter en Muddy Waters platta) och bestämde vilken typ av musik de skulle spela.

Innan Jim Morrison, 2 år senare, dör av en hjärtattack orsakad av heroin, i ett badkar i Paris har även Jimi Hendrix dött i London, kvävd av sina egna spyor efter en cocktail på sömnpiller och rödvin. Janis Joplin tagit en överdos heroin på Landmark Motor Hotel i Los Angeles.

2 veckor innan Hendrix lämnade in dog även Alan ”Blind Owl” Wilson – låtskrivare, sångare och gitarrist i Cannes Heat (tänk falsettrösten i ”Going Up The Country” och ” On The Road Again”) – oxå 27 år gammal.

Den 16 augusti 1938 dog legenden och ”The King of Delta Blues” Robert Johnson… 27 år gammal. Han lär ha blivit förgiftad med Stryknin, 7 år efter att han sålt sin själ till djävulen vid korsningen mellan Highway 61 och 49. Han hann att skriva 29 låtar (som man känner till). Det finns 3 olika gravplatsen där han sägs vara begravd…

5 april 1994 sätter Kurt Cobain, 27, bössan till munnen och trycker av. Nirvana var över och kanske hela ”Grungen”.

23 juli 2011 hittades Amy Winehouse död i sin bostad i Camden, London. Dödsorsak: akut alkoholförgiftning. Hon hade 4 promille i blodet. Hennes bror Alex säger dock att han tror att den egentliga orsaken var hennes svårartade bulimi som gjort henne svag.

Slänger in en bubblare… Jean-Michel Basquiat! Mest känd som konstnär men han hade ett band ihop men bland andra Vincent Gallo. De spelade runt i NYC på Mudd Club, CBGB’s etc. Han dog av en överdos heroin (ev. speedball) den 12 augusti 1988… 27 år gammal. I maj 2017 såldes en av hans tavlor på Sotheby’s för rekordhöga 110,5 miljoner dollar.

”I will tell your story if you die

I will tell your story and keep you alive…”

”Some Die Young”