2297
post-template-default,single,single-post,postid-2297,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 26.06.20

Fredagsbiten: Den 26 juni 1977 höll Elvis Presley sin sista konsert på Indiana at Market Square Arena och den absolut sista låten han sjöng var “Can’t Help Falling in Love.”. I början av sin karriär på femtiotalet var han sexsymbolen vars vickande höfter försatte publiken i extas. Vid sin död den 16 augusti 1977, bara 42 år gammal, han har han förvandlats till ett överviktigt sluddrande vrak. ”The King” hittades livlös, liggande i sina egna spyor på golvet framför toalettstolen. Månaderna före sin död fick han nära 10 000 tabletter utskrivna – men den officiella dödsorsaken är hjärtattack. Allt utskrivet av Elvis personlige läkare George Nichopoulos, känd som ”doktor Nick”. Han erkänner och förlorar sedan sin läkarlicens på grund av sitt frikostiga receptskrivande, inte bara till Elvis utan också till andra kända artister och till folk i allmänhet.
Veckans fredagsbit är en låt som många förknippar med Elvis, men den som först fick en hit med låten var inte Elvis utan en kvinna vid namn Willie Mae Thornton, mer känd som Big Mama Thornton. Hon sjöng nämligen in originalet redan 1952, fyra år före Elvis. Låten skrevs av Jerry Leiber och Mike Stoller och Big Mama Thorntons orginalversion blev en jättehit, med och veckor på Billboardlistan varav 7 veckor som nummer ett. I en tid när musiken dominerades totalt av vita män var den amerikanska blues och R&B sångerskan Big Mama Thornton en kvinna med grym power och känsla som tog självklar plats på musikscenen. Själv lär hon ha sagt att hon inte behövde någon mikrofon, hon hade så stark röst…
 
Skön helg på er! Vrid upp volymen och njut av Big Mama!
 
You ain’t nothing but a hound dog Been snoopin’ ’round my door You can wag your tail But I ain’t gonna feed you no more