2292
post-template-default,single,single-post,postid-2292,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 19.06.20

Lördagen den 19 juni 1948 föddes Nicholas Rodney Drake i Rangoon, Burma. 1950 flyttade familjen – pappa Rodney, mamma Molly och systern Gabrielle – tillbaka till England. Familjen Drake var en musicerande familj, både mamman och pappan spelade och komponerade musik. Systern blev en känd skådespelerska. Vid sidan av musiken var Nick en framstående idrottsman under skolåren. Under en utbytesperiod på University Aix-Marseille fokuserade han på musiken började så smått att röka på en del och testade LSD. Tillbax i England träffade han producenten Joe Boyd – som kom att fungera som mentor för honom genom hans korta karriär. 1968 fick han skrivkontrakt och spelade in sitt första album Five Leaves Left som släpptes 1969. Titeln  är inspirerad av texten från Rizla cigarettpapper. Mot slutet kommer det upp ett meddelande ”only five leaves left” (lite humor ändå…. när man tror att det är en ”deppig hösttitel”) Drake spelade in ytterligare två album Bryter Layter (1971) och Pink Moon) (1972) innan han den 25 november 1974 dog av en överdos antidepressiva läkemedel i sitt pojkrum i föräldrarnas hus Far Leys i Tanworth-in-Arden. Endast 26 år gammal. Nick led under tiden före sin död av svåra depressioner men strax innan sin död verkade han ha ”hittat tillbaka”… 

Nick Drake tillhör den skara konstnärer som aldrig fick uppleva sin berömmelse och populäritet. Under 80-talet uppgav många kända artister att de var inspirerade av Drake. 1999 använde VW låten Pink Moon i en reklamfilm vilket boostade försäljningen. Albumet Pink Moon hade 1999, innan reklam, sålt strax över 6000 ex i USA. Efter kampanjen hade plattan sålt nästan 75000 ex.

I en intervju i The Guardian berättar systern Gabrielle: ”My brother once said to my mother, ‘If only I could feel that my music had helped anyone at all …’ and I just wish he would have known how many people have said to us over the years how his music had helped them.”

På gravstenen där familjen Drakes urnor är begravda står inskriptionen: ”Now we rise, And we are everywhere.”

Dagens fredagsbit är Riverman med Nick Drake från hans första platta Five Leaves Left. Riverman spelas i 5/4-dels takt (en annan känd 5/4-dels taktare är Take Five med David Brubeck Quartet, skriven av Paul desmond) och en av de få låtar där Drake använder en standardstämd gitarr.

Låten kom till mig via ett blandband från min vän Herr Lekander i mitten av 80-talet. Endast titel var skriven på kassetten så jag fick fråga…”Den där Riverman är ju svinbra! Men vem är det som spelar? (notera att detta var långt innan internet). ”Nick Drake”, svarade han och sen var det kört…

Han en skön och distanserad midsommer på er hurru ni!

”Betty said she prayed today

For the sky to blow away

Or maybe stay

She wasn’t sure…”