2280
post-template-default,single,single-post,postid-2280,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 12.06.20

Fredagsbiten: Den 12 junii 1994 hittades Nicole Brown Simpson och hennes vän Ron Goldman brutalt knivhuggna på uppfarten till Simpsons’s bostad i LA. Båda hade fått ta emot ett stort antal knivhugg; Nicole Browns huvud var nästan skilt från kroppen. Misstankarna riktas mot hennes exman fotbollsspelaren och skådespelaren Orenthal James ”OJ” Simpson OJ Simpson. I bakgrunden fanns en historia om misshandel. Han hade skilt sig från honom. Han ville inte skijas.

När han skulle åtalas och höras av polisen försvann han och var borta en vecka och så dök han plötsligt upp på motorvägen i sin Jeep Bronco. Simpson var en megakändis och biljakten i slow motion filmades av 262 helikoptrar och direktsändes i tv och följdes av hundra miljoner människor. Ingen visste om OJ Simpson var på väg att ta livet av sig, han körde långsamt, långsamt och bakom honom kom poliserna och krypkörde. Det hela pågick i flera timmar och till slut gav han upp.

Rättegången inleddes den 24 januari 1995 och varade fram till den 3 oktober samma år. Simpson försvarades av åtta försvarsadvokater med stab och som fick namnet Dream Team av amerikansk media.[ TV direktsände rättegången under flera månader. Advokatkonstellationen och dess stab kostade uppskattningsvis minst $ 50 000 per dag för O.J. Simpson, som finansierade detta med att sälja merchandise med tillstånd av domstolen. Han drog in $3 miljoner på bara att sälja produkter med sin autograf på. Han hade också signat ett pay-per-view-avtal värt $20 miljoner men sades upp efter rättegången på grund av att det ej namngivna TV-bolaget fick kalla fötter. Robert Kardashian valde att inte ta betalt för sina tjänster eftersom han var nära vän med Simpson och dennes familj, vänskapen tog dock slut åren efter rättegången. Det fanns många indicier och omfattande teknisk bevisning som pekade på att Simpson var skyldig till morden. Målet var extra känsligt eftersom Simpson var svart medan de två mördade var vita. Det ledde till en känsloladdad debatt om rasismen i det amerikanska samhället. Simpson förklarades i oktober icke skyldig av en enig jury. Förhandlingarna hade satt amerikanskt rekord i massmediabevakning. Cirka 150 miljoner människor följde rättegångens sista dag och såg Simpson motta den friande domen.

Rättegången har kallats Trial of the Century. Ingen i juryn ville acceptera den då relativt nya analysen som på övertygande grunder band Simpson till platsen. Den 5 februari 1997 dömdes Simpson dock i en civilrättslig rättegång att betala 33,5 miljoner dollar till Browns och Goldmans familjer. Pengar som aldrig betalats.
Enligt en undersökning från år 2016, tror 83 procent av vita amerikaner och 57 procent av svarta amerikaner att Simpson var skyldig till morden. Oavsett om han var oskyldig eller ej, så har han senare dömts för en hel del annat … Bl a för att ha försökt att få tillbaka samlarföremål som han vunnit under sin karriär som amerikansk fotbollspelare när han tillsammans med beväpnade vänner höll ett par män instängda på ett hotellrum i Las Vegas. Han dömdes 2008 till mellan nio och 33 års fängelse. 2017 frigavs han villkorligt 70 år gammal, efter nästan nio år bakom lås och bom.

Veckans låt är från Jay-Zs album 4-44 från 2017 med samplingar av Nina Simones låt Four Women som speglar förtrycket mot svarta ur ett kvinnligt perspektiv. Videon är en smärtsamt cool karikatyr på rasistiska sterotyper i den mytomspunna samlingen animerade kortfilmer från Warner Bros som går under namnet The Censored Eleven.

Hur svårt kan det vara? Kan vi inte bara vara snälla mot varandra?

“O.J. like, ”I’m not black, I’m O.J.” …okay”

I told him, ”Please don’t die over the neighborhood
That your momma rentin’
Take your drug money and buy the neighborhood
That’s how you rinse it”