2277
post-template-default,single,single-post,postid-2277,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 05.06.20

Strax efter lunch den 5:e juni 1989, dagen efter Massakern på Himmelska fridens torg, ställer sig ”Den Okände rebellen” / ”The Tank Man” i vägen för en kolonn av tanks som är på väg att lämna torget. Ja, ni kan nog se bilden framför er, en man i svarta byxor, vit skjorta och två shoppingbagar i händerna som försöker att hindra tanksen att köra vidare. 

Dagen innan hade studentprotesterna på Himmelska fridens torg kulminerat och staten beslöt att använda krafttag mot protesterna och skickade in Folkets befrielsearmé (syniskt namn) för att skingra och upphäva demonstrationen. Stridigheter utbröt och många dödades… eftersom det är Kina så vet man ej exakt hur många som dödades men uppskattningsvis från flera hundra till uppemot 3000 fick sätta livet till i en demonstration för yttrandefrihet och demokrati.

Vad som hände med ”Den Okände rebellen” / ”The Tank Man” vet man inte – avrättad, sitter i fängelse, håller sig gömd? Inte heller vem han var. Sunday Express har namngivit honom som Wang Weilin – en nittonårig student men dessa uppgifter är inte bekräftade.

Engelska BBC har gjort en del undersökningar som visar att få kineser känner till själva händelsen – ”The Incident”. Om det beror på att man av rädsla inte vågar prata om det eller att man faktiskt inte känner till det är svårt att svara på. Allt bild- och textmaterial om händelsen är censurerat i Kina. Det har egentligen aldrig hänt…

I Won’t Back Down – Tom Petty skrev låten efter att en mordbrännare hade fjuttar på hans hus i Encino som brann ned till grunden. Polisen fick aldrig fast någon för brottet och Petty kände sig hotad och rädd att någon faktiskt vill döda honom. Under en biltur insåg han att; – Jag måste återta mitt liv… inte gå runt och vara rädd för att det skall hända igen! I Won’t Back Down!

Låten återfinns på albumet Full Moon Fever som är Pettys första utan The Heartbreakers. Han skrev låten ihop med Jeff Lynne som oxå är med i videon tillsammans med George Harrison och Ringo Starr. Med, både i videon och på plattan, är förstås oxå Heartbreakergitarristen Mike Campbell.

Vi backar inte, ha en skön helg och kramas inte!

”I will stand my ground

And I won’t back down

No I won’t back down”