2274
post-template-default,single,single-post,postid-2274,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 29.05.20

Fredagsbiten: Sarajevo den 29 maj 1993. Mitt under serbernas pågående belägring av staden arrangeras en bisarr skönhetstävling, och 12 tonårstjejer tävlar om titeln ”Miss Besieged Sarajevo”. För att undvika krypskyttar hålls tävlingen i en källare. Trots det blodiga inbördeskriget* försökte folk hitta sätt att leva som vanligt, man träffades och hade konserter och filmvisningar i källare, i ett desperat försök att intala för sig själv och omvärlden att man aldrig skulle låta sig besegras. 17-åriga Inela Nogić anmäls av sin mormor och koras till vinnare. När hon och de övriga tävlingsdeltagarna poserar på scenen håller de upp en banderoll med budskapet; ”Don’t let them kill us!”

Det hela filmas av en amatörfilmare som råkar vara på plats. En annan filmare, den amerikanske journalisten Bill Carter får tag i filmen och klippet blir centralt i hans egen dokumentär om Sarajevos underjordiska motståndsrörelse som får sin titel av just detta filmklipp. Hans kompis Bono i U2 producerade inte bara filmen utan han tillhandahöll också de medel som behövdes för att stödja projektet.”Miss Sarajevo” uppmärksammas civilbefolkningens lidande och filmen får stor internationellt genomslag. U2 och Brian Eno skrev också en låt med samma titel. Singeln där operatenoren Luciano Pavarotti, gör ett inhopp släpptes 1995 till förmån för de lidande människorna under inbördeskriget och på omslaget finns ett foto på Inela Nagić tagen från tävlingen.

1997 höll U2 en konsert i Sarajevo. Det var den första stora rockkonserten i Sarajevo efter krigets slut. Och på Sarajevobornas egen begäran var detta inte någon stödkonsert, utan bandet uppträdde precis som i vilket annat stop som helst under turnén. Ca 40 000 människor reste till konserten från alla delar av det forna Jugoslavien, där möttes kroater, serber och muslimer. Kroaterna och serberna hade tagit sig förbi gamla frontlinjer för att nå fram till den muslimskt dominerade huvudstaden. En av de serbiska ungdomarna sade att detta var ett utsökt tillfälle för unga människor från alla sidor att blanda sig med varandra. Den egentligena vinnaren av Miss Sarajevo var inbjuden och eskorterades personligen av bandet. Bono själv tappade rösten under låten och sa efteråt ”Sarajevo, this song was written for you. I hope you like it, because we can’t fucking play it.” Larry Mullen, Jr, trummisen I bandet sa; ”That [was] an experience I will never forget for the rest of my life. And if I had to spend 20 years in the band just to play that show, and have done that, I think it would have been worthwhile.”

 

I en intervju 2020 med den nederländska dagstidningen ”De Volkskrant” ger Inela Nogić som numera bor i Nederländerna sitt perspektiv på ”Miss Sarajevo”. Hon menar att U2 trots att de uppträtt under välgörenhetsflagg tjänat stora pengar på henne och de andra tävlingsdeltagarna aldrig fått del av intäkterna. ”Det var väldigt hycklande”, säger hon. ”Bandmedlemmarna fyllde sina fickor bakom våra ryggar. Ingen bad om vårt tillstånd, och nu har vi har varit med i det videoklippet i 25 år. Skulle det inte ha varit anständigt att betala oss för det?”

 

Fin låt oavsett tycker vi. Till er som hängt med ända hit önskar vi skön helg! Njut av musiken och var snälla mot varandra.

 

Is there a time for keeping your distance?

A time to turn your eyes away?

Is there a time for keeping your head down?

For getting on with your day?

 

* Enligt ICTY, Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien ICTY bedrev serbiska styrkor en ”terrorkampanj” mot Sarajevo av ”urskillningslöst bombardemang och beskjutning som resulterade i för många civilas död”. De serbiska befälhavarna över VRS-styrkorna i Sarajevo, Stanislav Galić och Dragomir Milošević, dömdes efter kriget till livstids fängelse respektive 33 års fängelse av ICTY för sin roll i belägringen. Över 11 500 civila i den nuvarande bosniska huvudstaden dödades från april 1992 till mars 1996, inklusive cirka 1 600 barn.