2272
post-template-default,single,single-post,postid-2272,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 22.05.20

Fredagsbiten: 22 maj 2004 belönas Micheal Moores film Fahrenheit 9/11 Guldpalmen (Palme d’Or) i Cannes. Filmen är en kritisk granskning av George W. Bush; hur han blev president, kriget i Irak, kopplingen till familjen Bin-laden etc.

Moore hade fått 6 miljoner dollar av Miramax Films (Bröderna Weinstein) att göra filmen. Filmen är den mest inkomstbringande dokumentärfilmen någonsin.

Ett drygt år tidigare säger Natalie Mains – sångerska i Dixie Chicks – vid en konsert i London att hon skäms över att komma från samma stat som George W. Bush. Detta uttalande fick oanade konsekvenser för bandet. De bannlystes från ett hundratal radiostationer, listplaceringar och försäljningssiffror rasade, natalie fick ett antal dödshot på sig. I amerikanska södern brände Rednecksen deras skivor på bål i värsta Taliban-anda. – That’s America folks!

2006 släpper de det Rick Rubin-producerade albumet ”Taking the long way home”. Låten Not ready to make nice, som oxå är veckans fredagsbit, är ett direkt statement på vad de utsattes för av delar av media och det amerikanska folket efter sitt uttalande.

Stand Up!

”Forgive, sounds good

Forget, I’m not sure I could

They say time heals everything

But I’m still waiting…”

”Im not ready to make nice, 

Im not ready to back down, 

Im still mad as hell and I don’t have time to go round and round…”