2238
post-template-default,single,single-post,postid-2238,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 17.04.20

Fredagsbiten: Den 17 april 1970 i en tid då den amerikanska folkets protester mot Vietnamkriget blev allt mer högljudda var Johnny Cash och hans fru sångerskan och låtskrivaren June Carter inbjudna att göra en ”privat” spelning för president Richard Nixon och hans fru Patricia Nixon och 250 gäster i Vita Husets East Room. Nixons gillade att hålla exklusiva spelningar och drog dit många kända artister som Duke Ellington, Red Skelton, Frank Sinatra och Merle Haggard. Cash ombads att framföra två låtar ”Guy Drake’s “Welfare Cadillac” and Merle Haggard’s “Okie from Muskogee.”, men Cash var inte den som fjäskade för presidenten så han informerade Vita huset i förväg att han varken kände dessa låtar eller hade tid att lära sig dem. Just denna konsert öppnade han kvällen med veckans fredagsbit, en inte så politisk låt men en av hans mest kända. Johnny Cash avslutade konserten med att tacka presidenten och hans fru för deras gästvänlighet med följande ord: “We pray, Mr. President, that you can end this war in Vietnam sooner than you hope or think it can be done, and we hope and pray that our boys will be back home and there will soon be peace in our mountains and valleys.”
 
Just den här låten hade ramlat på honom av en ren slump och kom att bli en av hans största hits. På den tiden brukade musiker i Nashville gå hem till varandra och spela ihop, ofta gjorde man ”Guitar Pull”, dvs du tog en gitarr och spelade en av dina nya låtar, sedan skulle den som satt bredvid göra samma sak. Hans kompis Shel Silverstein sjöng sin nya låt ’A Boy Named Sue’, och Johnny Cash fru June Carter tyckte att låten skulle passa hennes man. ” En kort tid efteråt åkte de till San Quentin fängelset för att spela in en skiva med fängelsekunderna som publik – Live At San Quentin – och June, som också var sångerska och låtskrivare sa: ”Varför tar du inte den Shel-låten med dig.” Så de tog med sig texten och han framförde låten för första gången live, med texten på en fusklapp, inför en jublande fängelsepublik … Johnny Cash gillade att spela på fängelser, men myten om Cash som gammal fängelsekund är just bara en myt. Han lyckades bli gripen vid flera tillfällen för droger och fylla och fick han aldrig sitta i cellen men mer än ett dygn.
 
Vrid upp volymen och njut av Johnny Cash odödliga röst. Fin helg på er!