2230
post-template-default,single,single-post,postid-2230,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 03.04.20

Fredagsbiten: Den 3:e april 1973 ringdes världens första mobilsamtal från en position på 6:e avenyn, någonstans mellan 53:e och 54:e gatan, på Manhattan i New York. Det var uppfinnaren Martin Cooper, på Motorola som ringde till konkurrenten Joel Engel på Bell Labs (idag At&T). Han frågade om han hördes bra innan han avslöjade att han ringde från ”en mobiltelefon, en sann bärbar, handhållen, äkta mobiltelefon”.

”Mobilen” var en prototyp av det som 10 år senare skulle bli Motorolas DynaTAC 8000x, en av de första kommersiella mobilerna. På presskonferensen senare samma dag presenterades telefonen som ”liten och nätt”, trots att den var stor som ett mjölkpaket (228.6x127x44.4mm) och vägde över ett kilo. Antennen var en annan ”finess” som framhölls och ingen reagerade på att det tog 10 timmar att ladda den vilket resulterade ca 30 minuter samtalstid. När den lanserades 10 år senare låg priset på 3995 USD. Modellen var fortfarande ”het” 1987 när Michael Douglas använde den i filmen Wall Street. Det har skrivits många låtar på temat.

Veckans låt är Telephone Call från Kraftwerks album Electric Café från 1986. Det är deras första och enda låt där Karl Bartos sjunger leadstämman. Animationen i videon gjordes av den amerikanska digitala designern och konstnären Rebecca Allen, med hjälp av avancerad ansiktsanimationsprogramvara utvecklad av New York Institute of Technology. Hon var en av de första som använde 3D-animationer i musikvideos.

Fin helg på er! 

Var rädda om er därute och ring nära och kära! 

”You’re so close, but far away

I call you up all night and day”