2208
post-template-default,single,single-post,postid-2208,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 28.02.20

Fredagsbiten: Fredagen den 28 februari 1986 jobbade jag kväll i disken på Bistro Chez Amis på Vasaplatsen, Göteborg. Chez Amis i folkmun ”Chezzan” var på den tiden en restaurang i övre delen av mellansegmentet. Klientelet bestod då av ”lite up-scale” kultur- och mediaarbetare, en och annan direktör samt de vanliga svennarna från Vasastan och Lindome. Björn Afzelius var den enda gästen som fick handla på krita… tror han bodde i huset då. 

På Hitachi-bergsprängaren i disken rullade ett C-90 blandband med bl.a; Leather Nuns ”Alive”, Pretenders, Nomads och New Model Army. Fram emot ett-tiden, när det mesta av disken var avklarad och städning av ytor och golv skulle göras stängde jag av bandaren och satte på P3. Med ens uppstod en nästan sakral stämning i det lilla diskrummet, tänkte att jag nog rattat in P1 eller P2  av misstag. Dämpad kyrkomusik strömmade ur högtalarna. Innan jag hann försöka ändra kanal bröt Staffan Schmidts röst in – ”Sveriges statsminister Olof Palme är död, han sköts tidigare …” Jag sprang ut till baren och berättade för de eftersläpande gäster som satt kvar och de i personalen som duschat, bytt om och tog sig en ”one for the road”. Först trodde ingen vad jag sa men barchefen (från Lindome) knäppte kvikt på radion och alla hörde… En väldig underlig stämning spred sig i baren. Någon försökte sig på att skämta andra blev uppenbart tagna av nyheten. Nån timma senare, när jag kom hem, väckte jag mina föräldrar och berättade… Lördagen blev en konstig dag.

Nu säger Krister Petersson, chefsåklagare i Palmeutredningen, att en lösning på mordet är nära! Världens största mordutredning skall efter 34 år få sin lösning… är ni nyfikna?

En av Olof Palmes ständiga trätobröder under 70-talet var Gösta Bohman. Han fick ofta på tafsen av Palmes skicklighet och ibland fulspel. Fredagsbiten idag blir Bohman Bohman med Rävjunk.

Berätta gärna i kommentarsfältet var du befann dig när Palme blev skjuten.

Ha en skön helg och var snälla mot varandra… och djuren.