2200
post-template-default,single,single-post,postid-2200,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 21.02.20

Fredagsbiten: Den 21 februari 1965 sköts medborgarrättskämpen Malcolm X ihjäl då han höll en föreläsning i Harlem. Med sina radikala idéer om svart stolthet, separatism och att svarta skulle motsätta sig det vita samhället med våld stod Malcolm X och den muslimska organisation han tillhörde, Nation of Islam, i skarp kontrast till den breda medborgarrättsrörelsen som växte fram i 1950-talets USA. Där var ledordet i stället integration. Malcom X och Martin Luther King var verksamma under samma tid, men hade helt olika tankar om hur frihet skulle uppnås. Med åren tonade Malcolm X ned sitt budskap om våld och skiftade i stället sitt fokus till mänskliga rättigheter ur ett globalt perspektiv, men i och med förändringen hade Malcolm X skaffat sig fiender inom organisationen.

 

Många har hävdat att det var ett politiskt mord, och att utredningen och åtalet var ett hafsverk, men ett år senare dömdes tre medlemmar i Nation of Islam till livstids fängelse. Vem som verkligen var den skyldiga är än idag höljt i dunkel. I en ny dokumentär-serie ”Who killed Malcolm X?” på Netlix, söker historikern, aktivisten och undersökande journalisten Abdur-Rahman Muhammed sanningen bakom mordet

 

Veckans låt är Afrika Bambaataas syntiga hiphopklassiker Renegades of funk från 1983. Martin Luther King och Malcom X är bara några av alla ”renegades” som dyker upp i videon … Vrid upp volymen, nu tar vi helg!

 

We’re the renegades of this time and age
This is the time and age of renegades
Renegades of this time and age
This is the time and age of renegades