2194
post-template-default,single,single-post,postid-2194,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 14.02.20

Fredagsbiten: 14 februari 1989 går Union Carbide Corporation (amerikanskt kemiföretag) med på att betala ett skadestånd till Indiska staten på $470 miljoner för den miljökatastrof företaget orsakade i Bhopal 1984.

Tidigt på morgonen den 3 december 1984 läckte 40 ton insektsgift ut från Union Carbides fabrik mitt inne i storstaden Bhopal i Indien.

Metylisocyanatet dödade mellan 8.000 till 10.000 människor de tre första dagarna och ytterligare cirka 10.000 under de kommande åren, enligt officiella siffror. Miljöaktivister anser att katastrofen har krävt minst 25.000 människoliv.

Cirka 800.000 människor har dessutom fått men för livet. Än i dag föds många barn i området med mycket grova missbildningar.

Runt 1986 sitter Björn Olsson i Heartbeat Citys replokalen och läser på ett batteri, antagligen till nån MXR-box, Union Carbide står det att läsa på batteriet. Bandet byter namn från Heartbeat City till Union Carbide Production… and the rest is history.

Fredagsbiten idag är; Cartoon Animal med Union Carbide Productions.

Vrid upp och ha en skön helg!

”… he couldn’t read or write and he was out of sight …”

ps. missa inte dokumentärfilmen ”Golden Age – a film about Union Carbide Productions” som kommer att ha premiär senare i år!