2148
post-template-default,single,single-post,postid-2148,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 10.01.20

 


Fredagsbiten: Gabrielle ”Coco” Chanel (19/8-1883 – 10/1-1971) hade ambitionen att ge kvinnor samma frihet som män. Hon skapade tidigt sparsmakade men sofistikerade kläder fria från korsetter och klassmarkörer. Klädfilosofin byggde på en kombination av praktiskt och kokett: exempelvis syddes fickor in i sidsömmarna på kjolar. Även idén med parfymen ”Chanel No 5” (lanserad 1921) var praktisk och jämlik: den som inte hade råd med kläderna skulle kunna ta del av stilen via doften. Chanel skapade enkla, lediga plagg för den nya tiden. Hon såg till att elegans nu blev förknippat med enkelhet. I början av 1950-talet gjorde hon comeback, vid 71 års ålder. Då relanserade hon Chaneldräkten, en sorts alternativ till den manliga kostymen, och vann en ny generation kvinnors beundran. Till skillnad från andra modedesigner var hennes plagg lätta att kopiera, och hennes stil spreds därför extra snabbt. Inte för inte har hon kallats ”the original influencer”. En annan starkt lysande stjärna som tog plats på himlavalvet den 10 januari är David Bowie.

En kväll 1974 sprang han på Nina Simone på en klubb I NY. Båda var inne i en downperiod och de började prata. Bowie bad om Simones telefonnummer och redan samma natt ringde han och sa ”The first thing I want you to know is that you’re not crazy—don’t let anybody tell you you’re crazy, because where you’re coming from, there are very few of us out there.” De blev vänner och Bowie skulle senare spela in ”Wild Is the Wind”, titellåten från Simone-albumet från 1966, som det sista spåret på ”Station to Station”. 20-talets första fredagsbit tillägnar vi alla stjärnor därute med en av Nina Simones mest omtalade framträdanden på jazzfestivalen i Montreaux 1976. I videon frågar hon efter ”sin bästa vän Bowie” … Låten är ursprungligen skriven av den amerikanske singersongwritern Janis Ian.

Stars, they come and go, they come fast or slow

They go like the last light of the sun, all in a blaze

All you see is glory

But it gets lonely there when there’s no one here to share

You can shake it away, if you hear a story