2129
post-template-default,single,single-post,postid-2129,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 20.12.19

 

Fredagsbiten: 20 december (eller ev. 21 december) 1988  hade filmen Working Girl premiär. Tess McGill (Melanie Griffith) är en sekreterare som vill uppåt i karriären, hon kommer med ett förslag till sin chef (Sigourney Weaver) som hon avvisar men, visar det sig, presenterar vidare förslaget som sitt eget… ja ni fattar vad som händer – slutat gott, allting gott. 

I den klassiska öppningsscenen cirkulerar kameran först runt frihetsgudinnan för att sedan zooma in på färjan som tar pendlare från Staten Island in till Manhattan. Under tiden spelas Carly Simons Let The River Run. Med den låten vann hon en Oscar en Grammy och en Golden Globe för bästa originallåt. Hon var den första som vann alla tre med samma låt! Hon har sagt att inspirationen till texten fick hon när hon läste manuset och att hon ville skriva en hymn till New York.

I första avsnittet av säsong två av tv-serien Castle Rock – som förövrigt har titeln ”Let the river run” – sjungs låten vid flera tillfällen.

Fredagsbiten idag är: Let The River Run av och med Carly Simon!

Ha nu en skön och eftertänksam jul, Fredagsbiten är tillbaka den 10 januari 2020.

”Let the river run
let all the dreamers wake the nation
Come, the New Jerusalem.

Silver cities rise

the morning lights the streets that lead them
and sirens call them on with a song…”