2097
post-template-default,single,single-post,postid-2097,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 13.12.19

 

Veckans fredagsbit spelades in i London den 13 December 1966 av en ung självlärd amerikansk gitarrist vid namn James Marshall ”Jimi” Hendrix, ursprungligen Johnny Allen Hendrix. Jimi Hendrix och hans nybildade kompband med Mitch Mitchell på trummor och Noel Redding på bas. De hade bara spelat ihop ett par månader. Samma dag gjorde det ett framträdande i den brittiska tv-showen ”Ready Steady Go” och 3 dagar senare släpptes deras första singel ”Hey Joe”. Hela albumet släpptes i maj 1967 och räknas idag som en av de starkaste debuterna i rockhistorien med odödliga låtar som Purple Haze, Fire och The Wind Cries Mary… Hendrix klädstil var lika personlig som hans sätt att spela gitarr. En tidning jämförde honom – och hans bandmedlemmar, som snabbt hängde på hans stil – med paradisfåglar när de kom gående på Heathrows flygplats klädda i sammetsbyxor, färgglada sjalar, silversmycken, blommiga blusar och slokhattar. Efter snabb succé i Europa slog Hendrix igenom i USA efter sitt framträdande på Monterey festivalen 1967 där hans band framträdde efter The Who. Pete Townshend slog sönder sin gitarr. Jimi Hendrix tände eld på sin … Och hans karriär brann lika intensivt som hans gitarr. Under de få åren fram till sin allt för tidiga död i september 1970 hann han med över 600 spelningar. Hendrix lär ha sagt att ”Foxey Lady” är den enda låt han skrev när han var glad. Själv berättade han aldrig om vem den handlade om, men hans dåvarande flickvän, Kathy Etchingham, hävdade att det var hon som var inspirationskällan. Eftersom ”Foxey” är ett gammalt engelskt ord för illaluktande eller stinkande, så man kan ju undra varför… Låten är offentligt och bland fans känd under namnet ”Foxey Lady” med e. Men på baksidan av albumet så stavas ”Foxy Lady” utan e. Ingen vet säkert om det riktiga är ”Foxy” eller ”Foxey Lady”. Hur som helst så bodde Kathy kvar i deras gemensamma lägenhet på 23 Booker Street i Lodon som för övrigt ligger i samma hus som kompositören Händel bott i 200 år tidigare. Idag är huset museum och Kathy har återskapat lägenheten.