2075
post-template-default,single,single-post,postid-2075,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 29.11.19

Fredagsbiten: Den 29 november 1877 dök den amerikanska uppfinnaren Thomas Edison oanmäld upp på redaktionen för tidskriften Scientific American, för att demonstrera sin nya uppfinning för att spela upp ljud. Han ställde upp apparaten och vevade på handtaget ”God dag. Hur mår ni? Vad tycker ni om fonografen?” Orden kom från maskinen. Fonografen skapade sensation.

Edison drog igång tillverkning och apparaterna sålde bra under ett par år, främst som leksaker i välbärgade hem. Typiskt för Edison var att han förlorade intresset när en uppfinning väl börjat fungera, han övergav fonografen för jakten på glödlampan. Även det allmänna intresset för fonografen da­lade. Fonografen var svår att hantera och rullarna höll bara för uppspelning ett fåtal gånger. Senare återupptog Edison dock intresset för fonografen och skapade ett slags ett slags tidiga jukeboxar. Succé igen! Och den som tror att rek­lam­avbrott är en modern företeelse ska veta att redan fonograflyssnarna tvingades ta del av förinspelade rek­lamsnuttar mellan melodierna.

 

Tidigt på 1900-talet ersattes Edisons fonograf av ingenjören Emile Berliners moderna skapelse grammophonen som istället spelade upp ljud från platta skivor. Vaxskivorna var enklare att massproducera och förvara.

 

Veckans låt är inspirerad av en av Edisons första inspelningar; ett enkelt barnkammarrim; ”Mary had a little lamb…” Detta rim inspirerade också Buddy Guy som skrev en låt med samma titel 1968, en av dem som tolkat den är den amerikanska bluesgitarristen och sångaren Steve Ray Vaughan. Vaughan, vars karriär tyvärr fick ett tragiskt slut just när han slagit igenom på allvar, bara 35 år gammal omkom i en helikopterkrasch på väg från en spelning 1990.

 

Mary had a little lamb
It’s fleece was white as snow, yeah
Everywhere the child went
The lamb, the lamb was sure to go, yeah