2068
post-template-default,single,single-post,postid-2068,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 08.11.19

Fredagsbiten: Four Symbols, The Fourth Album, ZoSo eller Led Zeppelin IV. Kärt barn har många namn. Den 8:e november 1971 släpptes denna platta som varken hade någon titel eller bandets namn på omslaget. Bandet återvände till Headly Grange för att, med hjälp av Rolling Stones Mobile Studio, spela in sitt fjärde studioalbum. Albumet har idag mål ca 37 miljoner ex (worldwide) och ett av de fem bäst säljande albumen i USA. Albumet innehåller låtar som Black Dog, Rock and Roll och Stairway To Heaven. Trumsoundet på sista låten, When the Levee Breaks, spelades in i Headly Granges entré/lobby med mickarna hängandes en trappa upp. Detta trumintrot har samplats flitigt, speciellt inom 80-tals hip hop. Jimmy Page bestämde att plattan inte skulle ha nån titel utan alla medlemmar skulle istället välja varsin symbol som skulle tryckas på konvolutet. Led Zeppelins namn fanns ej heller med på konvolutet. Skivbolaget protesterade förstås mot detta, bolagets pressagent sa att det var som att begå offentligt självmord. Men bandet stod på sig och vägrade lämna över mastertapen innan de fått OK på sitt krav från skivbolaget. Fränt ändå… Tavlan på omslaget köpte Robert Plant i en antikaffär i Reading, Berkshire.

Idag väljer vi at t spela låten Black Dog från plattan. Låten är skriven utifrån en s.k. Call and response-dynamik, sångaren ”frågar” och bandet ”svarar” typ. John Paul Jones skrev huvudriffet, Titeln har inget med texten att göra – när de spelade in på Headly Grange sprang det runt en svart Labrador. Det fick bli låttiteln. 

Knäpp upp skjortan, vrid upp volymen och ha en skön helg!

”Hey, hey mama said the way you move

Gon’ make you sweat, gon’ make you groove…”