2064
post-template-default,single,single-post,postid-2064,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 01.11.19

Fredagsbiten 1 november: Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I Sverige firas högtiden genom att tända ljus på gravarna, en tradition som etablerades först efter andra världskriget. Temat i högtiden är universellt: döden och minnet av de döda. Vid denna tid på året har det historiskt sett funnits många ritualer med döden som tema, men också kopplade till skörd och grödor. I bondesamhället markerade Alla helgons dag sommarhalvårets slut och vinterns början.

 

Liksom så många andra högtider i Sverige finns det katolska drag i Alla helgons dag. Under den tidiga kristenheten fanns en stor mängd helgondagar, och under medeltiden rensades kalendern från flera helgondagar.Vid Allhelgonadagen – som infaller 1 november – har katolska kyrkan sedan tidig medeltid firat helgon som saknat egna dagar i almanackan. Dagen efter, 2 november, firade man alla själars dag för döda familjemedlemmar. Kvällen före, den 31 oktober, inföll Allhelgonaafton, på engelska kallad All Hallows’ Eve. Av detta namn har sedan bildats ordet Halloween.

 

Under Sveriges katolska medeltid stöter vi första gången på Allhelgonadagen i Vallentunakalendariet 1198. Den räknades då till andra klassens helger, och kom i betydelse närmast efter jul, påsk och pingst. Dagen var dock betydelsefull, vilket märktes av allhelgonagillena runt om i landet. Allhelgonadagens roll som kalendarisk fixpunkt syns i medeltidslagarna där den ansågs vara vinterns första dag och månaden november den första vintermånaden.

 

Vi drar igång helgen med brittiska The Specials. Låten kom till 1981 som en protestlåt i Thatchers England och känns lika relevant 30-år senare i kaoset av Brexit och lite varstans i världen.

 

Hauling Halloweeeeen på er!

 

This town (town) is coming like a ghost town
All the clubs have been closed down
This place (town) is coming like a ghost town
Bands won’t play no more
Too much fighting on the dance floor