2046
post-template-default,single,single-post,postid-2046,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 04.10.19

Fredagsbiten: Den 4 oktober 1904 samlades ett tjugotal ungdomar på Café Olivedal, i hörnet av Olivedalsgatan och Sveaplan i dåvarande Majornas sjunde rote, och bildade Idrottsföreningen Kamraterna genom en sammanslagning med Annedals Sportklubb. Initiativtagare var den unge Chalmersingenjören Arthur Wingren, som också blev föreningens första ordförande och femtio medlemmar var med från starten. Ett drygt sekel senare är IFK Göteborg en av Sveriges mest älskade idrottsklubbar och ett av de mest framgångsrika fotbollslagen. Det första SM-guldet kom den 11 oktober 1908 mot IFK Uppsala som laget besegrade med 4–3 inför cirka 3 000 åskådare på Walhalla Idrottsplats. Den blåvitrandiga klubbdräkten lanserades först 1910, innan dess bar man vita tröjor och blå byxor.

Veckans låt är från dansbandet Schytts album Änglalåtar från 1976, den skrevs dock av en annan dansbandskille, Gert Lengstrand från Streaplers. Låten var IFK Göteborgs mesta kampsång och inmarschlåt på hemmamatcherna under många år, refrängen spelades även i Ullevis högtalarsystem varje gång IFK Göteborg gjorde mål. 2009 bytte man till Joel Almes låt Snart skiner Poesidon.

Gô helg på er!

 

Heja Blåvitt Heja Blåvitt

Nu ska vi mot toppen gå

Heja blåvitt Heja blåvitt

Våra kära IFK