2040
post-template-default,single,single-post,postid-2040,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 20.09.19

Fredagsbiten: Den 20 september 1946 invigdes den första upplagan av Cannes International Film Festival. Invigningen hade fått skjutas upp i hela sju år eftersom andra världskriget kommit emellan. Tjugoen länder deltog och filmen Hets – Alf Sjöbergs studie i pennalism med Stig Järrel i rollen som den sadistiska latinläraren Caligula – blev det första svenska bidraget som belönades med Grand Prix i Cannes. Hets blev en internationell succé hos både kritiker och publik och Ingmar Bergman hyllades för manuset som enligt honom själv delvis var baserat på egna erfarenheter. Filmen satte ljuset på generationsmotsättningar och moralpanik som präglade tiden efter andra världskriget och orsakade en häftig skoldebatt i Sverige.

Veckans låt fortsätter på temat pennalism… Another Brick in The Wall part 2 från Pink Floyd’s The Wall från 1979 riktade hård kritik mot det brittiska utbildningssystemet, den handlar om en pojke som dagdrömmer om att tillsammans med sina skolkamrater göra uppror mot sina sadistiska lärare.

We don’t need no education

We don’t need no thought control

No dark sarcasm in the classroom

Teachers leave them kids alone

Hey, teachers, leave them kids alone

All in all it’s just another brick in the wall

All in all you’re just another brick in the wall