2036
post-template-default,single,single-post,postid-2036,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 06.09.19

Fredagsbiten: Den 6 september 1997 begravdes prinsessan Diana i Westmister Abbey. En vecka tidigare kraschade bilen hon färdades i tillsammans med sin älskare och en livvakt kraschade i hög fart mot en pelare i Ponte de L’Alma tunneln i Paris. Den enda överlevande var livvakten som hade säkerhetsbälte. Spekulationerna har varit många. Diana var en av världens mest fotograferade kvinnor. Chauffören ska ha varit alkoholpåverkad och en orsak till den höga hastigheten sägs vara att de förföljts av paparazzis på motorcyklar. Prinsessan Dianas död startade en häftig debatt om pressfotografernas moral och etik.
 
Hela världen sörjde hennes alltför tidiga bortgång. Begravningen direktsändes på tv och sågs av två miljarder människor världen över. När Elton John för första och enda gången framförde sin hyllning Candle in the Wind/Goodbye England’s Rose stannade tiden.
 
Elton John och prinsessan Diana hade känt varandra i många år och stod varandra nära. Bara en dryg månad tidigare hade de mist en gemensam vän, Modeskaparen Gianni Versace, som sköts ihjäl utanför sitt hem I Miami Beach, och de hade tillsammans varit på hans begravning. Den ursprungliga låten Candle in the Wind skrev Elton John och textförfattaren Bernie Taupin redan 1973, som en hyllning till Marylin Monroe. Han bad Taupin skriva en ny text tillägnad Lady Diana, ingen lätt uppgift på en vecka men när han kom på inledningen, Goodbye England’s rose, så föll resten på plats. Idén till titeln, Candle in the wind, hade Taupin ursprungligen fått då han hade hört någon använda det uttrycket om Janis Joplin.
 
Början av tredje versen är kanske ett av de mest känslosamma ögonblick i pophistorien. En djupt rörd Elton John kämpar mot tårarna samtidigt som han sjunger
 
Goodbye England’s rose
May you ever grow in our hearts.
You were the grace that placed itself
Where lives were torn apart.
 
Efter begravningen åkte Elton John till Townhouse studion i London för att spela in låten som släpptes som singel en vecka senare. Detta kom att bli den mest sålda singelskivan i historien och har sålts i 33 miljoner exemplar.
 
I fredags på Dianas dödsdag la Elton John upp en bild på dem båda på sin Instagram med texten Miss you so much, en gråtande emoji och ett hjärta.
Ha en fin helg och var rädda om varandra!