2022
post-template-default,single,single-post,postid-2022,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 30.08.19

Fredagsbiten: Hot line. Den 30 augusti 1963 skickade Vita huset ut nyheten att den nya ”heta linjen” mellan Moskva och Washington var installerad. Den skulle ”bidra till att minska risken att krig inträffade på grund av misstag eller felberäkning”. I stället för att förlita sig på telegram eller telex skulle den nya tekniken hjälpa amerikanska och sovjetiska ledare att helt enkelt kunna plocka upp telefonen och vara direkt anslutna med varandra 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Man hade enats om att linjen endast skulle användas i nödsituationer.

Även om ”heta linjen” i populärkulturen symboliserats som en röd telefon var det aldrig en telefonlinje i den meningen. Den första varianten bestod av en krypterad Teleprinter. De kunde alltså inte tala med varandra och den var inte röd. De första som använde ”heta linjen” var Lyndon. B Johnson och Aleksej Kosygin 1967.

Heta linjen i Sverige, var ett socialt medium som först uppstod spontant under 1982 då kunskapen spreds att flera personer som ringde till samma vakanta telefonnummer kunde ha gruppsamtal. När en abonnent flyttade gick det inte att behålla samma telefonnummer. De nummer som blev lediga kopplades till en central telefonsvarare där en bandinspelad röst uppmanade ”var god tag 90120 för besked”. Om flera personer ringde samtidigt till ett vakant nummer kunde de samtala med varandra. År 1983 införde Televerket, med tanke på intresset för det tidigare oavsiktliga fenomenet, en tjänst med namnet Heta linjen, dit man kunde ringa och prata med den som råkade befinna sig på ”linjen”.

När Ericsson i slutet av 1986 skapade en serie mobiltelefoner med namnet HotLine upptäckte man att Televerket hade registrerat varumärket. Televerket sålde då rättigheterna till det engelska namnet till Ericsson.

Eftersom vi redan spelat Hanging on the telephone med Blondie i Fredagsbiten väljer vi idag att spela Ring, Ring med ABBA från 1973.

Vräk på volymen och ha en skön helg!

Ring, ring, why don’t you give me a call?

Ring, ring, the happiest sound of them all

Ring, ring, I stare at the phone on the wall

And I sit all alone impatiently

Won’t you please understand the need in me

So, ring, ring, why don’t you give me a call?

So, ring, ring, why don’t you give me a call?

PS. Du kanske borde ringa nån du inte pratat med på länge!