2013
post-template-default,single,single-post,postid-2013,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 19.08.09

Fredagsbiten: Frågan är om det finns någon händelse som beskrivits mer omfattande och ingående än morden på regissören Roman Polanskis hustru Sharon Tate och hennes fyra vänner i villan på 10050 Cielo Drive i Los Angeles. Idag är det 50 år sedan de bestialiska morden som bisarrt nog var ett misstag, då måltavlan egentligen var musikproducenten Terry Melcher, som tidigare bott i huset. Psykopaten och sektledaren Charles Manson drömde om en karriär som artist och hade gjort en provspelning hos Melcher, som hade planer på att göra en skiva med Manson och en dokumentär om honom och hans underdåniga följeslagare, den så kallade Mansonfamiljen. Men Melcher lade ner projektet och Manson kände sig tillintetgjord. Hans hat var gränslöst.


Charles Manson beordrade fyra av sina mest hängivna anhängare att åka till ”huset där Melcher hade bott och förgöra alla där inne så grymt ni bara kan”. Tates make, filmregissören Roman Polanski befinner sig i Europa och undkommer därför morden. Även om Charles Manson själv inte deltar i morden är han hjärnan bakom dem och han döms därför senare till livstids fängelse och avlider i fångenskap 2017. Idag står ett annat hus på tomten och adressen är ändrad till 10066 Cielo Drive.


Noterna till veckans fredagsbit ”Straigt Shooter” hittades ironiskt nog på Sharon Tates piano efter mordet. Låten är också med i nya Tarrantinofilmen ”Once Upon a Time in Hollywood”, som har Sverigepremiär i veckan.