2010
post-template-default,single,single-post,postid-2010,single-format-standard,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Sommarlyssning – och läsning – i hängmattan, husvagnen, båten, vid poolen, på klippan eller hemma i soffan!

Varje sommar delar vi med oss av några tips på lyssning och läsning. Här är årets tips!

 

Anders:

Pod.

Design Matters – Debbie Millman.

Redan 2005 startade Debbie Millaman sin podcast Design Matters.

Debbie träffar och intervjuar; designers, författare, musiker, filmskapare, konstnärer, illustratörer mm. Alltid intressant om design, kreativitet och nutida tankar.

Favoritavsnitt; Austin McGhie – varumärkesstrateg, Paula Sher – grafisk designer/konstnär och Richard Haines – Designer/Illustratör.

 

Bok/ljudbok.

Styrkan/The Force – Don Winslow.

Det enda Denny Malone vill är att vara en bra polis. Han är kungen av Manhattan North, en högt respekterad och dekorerad kriminalinspektör och den verkliga ledaren av Styrkan, en elitenhet med uppdrag att bekämpa gängkriminalitet, vapen och våld. Malone och hans team är de smartaste, modigaste, starkaste och hårdaste. I arton år har de tillbringat dag och natt på jobbet, och de har gjort allt för att skydda och tjäna människorna i en stad där ingen är ren – inte ens Malone själv.

En smart och välskriven spänningsroman som man inte släpper förrän den är utläst.

Magnus Larsson skrev i sin recension i Aftonbladet: ”The Force består av två färger – mörkt och nattsvart.”

 

Musikalbum.

The Imperial (2019) – The Delines.

The Delines från Portland, Oregon placeras in i facket Alternative Country/Americana. Bandet kännetecknas av Amy Boones röst och Willy Vlautins musik och texter. Texterna är små berättelser a la Tom Waits om vemodiga människoöden på samhällets baksida. Vlautin har även skrivit ett antal romaner (värda att läsas).

Favoritlåtar; Cheer up Charley, The Imperial, Eddie & Polly.

 

Maria.

Pod.

Filosofiska rummet – Peter Sandberg, Lars Mogensen, Thomas Lunderquist, Sveriges Radio.

Ett reflekterande samtalsprogram där gästerna ges tid att utveckla sina resonemang. Klassiskt filosofiska ämnen och vår tids mest brännande etiska, moraliska och politiska dilemman – programmet lovar inga svar men öppnar för många nya frågor.

Favoritavsnitt; ”Jag mäter alltså finns jag” Siffror, siffror, siffror. Om vi mäter skaffar vi oss kontroll, ”Flykten från ekorrhjulet” Ett samtal om det värdefulla i livet, ”Den konsumerande människan.” Vi fostras till konsumenter. Men vilka blir vi om vi inte köper?

 

Bok/ljudbok.

Hilma. En roman om gåtan Hilma af Klint – Anna Laestadius Larsson

Hilma af Klint (1862–1944) hade en vision om att hennes konst skulle bidra till att påverka människans medvetenhet, eventuellt även i förlängningen hela samhället. Hon ansåg dock att hennes samtid inte var mogen. I sitt testamente skrev hon att hennes livsverk inte fick visas offentligt förrän tjugo år efter hennes död. Hennes sista önskan var även att samlingen aldrig skulle splittras. Hon efterlämnade ca 1300 nonfigurativa verk som aldrig hade visats för någon utomstående, samt mer än 125 anteckningsböcker.

 

Musikalbum.

Wooh Dang (2019) – Daniel Norgren

Det är lätt att tro att Daniel Norgren har sitt ursprung från amerikanska mellanvästern, men istället skapar han sin jordnära musik i skogarna utanför Ulricehamn där han vuxit upp. Här spelar han och bandet in i en analog studio i ett gammalt ödehus. Drömskt, slamrigt och analogt. Slut ögonen och flyt iväg.

Favoritlåtar; The Flow, Dandelion Time, Let Love Run the Game.