1993
post-template-default,single,single-post,postid-1993,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 28.06.19

Fredagsbiten: Idag är det 50 år sedan The Stonewall riots (även kallat Stonewall uprising och the Stonewall rebellion). En polisrazzia på gaybaren Stonewall Inn, på Christopher Street, Greenwich Village, Manhattan## möter oväntat motstånd från barbesökarna som fått nog av polisens trakasserier. Detta blev startskottet för en enad front inom hbtq-rörelsen. På årsdagen av händelsen vill aktivister högtidlighålla minnet av Stonewallupproret med en marsch genom staden. Manifestationen kommer att gå till historien som världens första prideparad och därmed blir en milstolpe för hbtq-rörelsen, för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoners rättigheter. Stonewallupproret har ofta jämförts med Rosa Parks så kallade bussepisod, då en enda händelse fått stark slagkraft för en hel folkgrupp.

I samband med Stonewallupprorets 40-årsjubileum, uttalade sig USA:s dåvarande president Barack Obama om händelsen som en milstolpe i USA:s historia. Han ville inviga juni 2009 som en officiell pridemånad och uppmanade USA:s befolkning att slå tillbaka mot den diskriminering som ständigt sker i USA.

 

“For if we are truly created equal, then surely the love we commit to one another must be equal as well.”
Veckans fredagsbit är Lou Reeds Halloween Parade, från albumet New York från 1989, låten sägs vara en hyllning till hans vänner som dött i AIDS.

 

Ha en skön helg och var snälla mot varandra!

 

”There’s a down town fairy singing out ”Proud Mary”
as she cruises Christopher Street
And some Southern Queen is acting loud and mean
where the docks and the Badlands meet”