1980
post-template-default,single,single-post,postid-1980,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 07.06.19

Fredagsbiten: Bella Ciao Mahatma. 7 juni 1893 blev den unga indiska advokaten Mohandas K. Gandhi avkastad av ett tåg i Sydafrika efter att han vägrat accepter de rasistiska regler som gällde på tåget. Då bestämde han sig för att bekämpa orättvisor och försvara sina rättigheter som indier och människa. Detta blev hans första bekantskap med civil olydnad. Mer skulle det bli.
Gandhi blev känd som Mahatma, eller ”den stora själen” och under sin livstid influerade Gandhis metoderför civil olydnad ledare för medborgerliga rörelser runt om i världen, särskilt Martin Luther King, Jr., i USA. Många gånger blev han fängslad för sina protester och den 30 januari 1948 sköts han ihjäl under en bönestund i New Dehli.
Fredagsbiten idag är: Bella Ciao – en klassisk italiensk partisansång som framförrts av många artister. Låten fick ett litet uppsving härom året när den var med i den spanska Netflixserien ”Casa di Papel”. Goran Bregovic framför här låten tillsammans med ett gäng andra musiker.

Så, varför inte… Gör lite motstånd i helgen, protestera, var en jobbig jävel. Det piggar upp!

”O partigiano, portami via,
o bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao,
o partigiano, portami via
che mi sento di morir…”