1978
post-template-default,single,single-post,postid-1978,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 31.05.19

Fredagsbiten: Imorgon (1 juni) är sommaren här, åtminstone ur kalendariskt perspektiv (månaderna juni, juli och augusti på norra halvklotet och december, januari och februari på södra halvklotet). Ur ett meteorologiskt perspektiv definierar SMHI svensk sommar som den tid när dygnets medeltemperatur har varit över 10°C minst fem dygn i sträck. Om det därefter följer en kallare period räknas det dock fortfarande som sommar.

Vi drar igång sommaren med en låt som komponerades 1935 av George Gershwin för operan Porgy and Bess, baserad på DuBose Heywards novell Porgy. Texten skrevs av Gerswhins bror Ira Gerswhin i samarbete med DuBose Heyward. Många covers har det blivit genom åren, bl a Billy Holliday, Ella Fitzgerald och Norah Jones. Vi väljer Janis Joplins odödliga version och videon är från när hon uppträdde på Gröna Lund 1969. 

Skön helg på er!

”Summertime, and the livin’ is easy

Fish are jumpin’ and the cotton is high”