1963
post-template-default,single,single-post,postid-1963,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 17.05.19

Fredagsbiten. Syttende mai. Norges nationaldag. Veckans låt blev en rejäl flopp första gången den lanserades, i England sålde den bara 300 ex, och skivbolaget Warner var tveksamma, men bandets manager Jeff Ayeroff gav inte upp. Ayeroff ansåg även att sångaren Morten Harket var exceptionellt snygg på samma sätt som den unge Elvis Presley och han ville ta fasta på det i en ny video; ”Att Morten var nästan som en seriefigur”. Ayeroff kom på idén med att i videon blanda både filmade och animerade sekvenser.

Året var 1985 och eftersom detta var långt före datoranimeringens tid, måste allt göras manuellt och de tecknade bitarna gjordes för hand. Arbetet tog över 3 månader och kostade £100.000 vilket var oerhört mycket i både tid och pengar att satsa på en video för ett helt okänt band. Men Jeff Ayeroff var beredd att ta den risken. Som regissör anlitades Steve Barron, som tidigare gjort videos till bl a Don’t You Want Me med The Human League och Billie Jean med Michael Jackson. Resten är historia.

 

“I have no doubt that the video made the song a hit,” säger Magne Furuholmen som skrev låten ihop med Morten Harket och Paul Waaktaar-Savoy. “The song has a super catchy riff, but it is a song that you have to hear a few times. And I don’t think it would’ve been given the time of day without the enormous impact of the video.”

 

Take on me (take me on)
Take me on (take on me)