1960
post-template-default,single,single-post,postid-1960,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 10.05.19

Fredagsbiten: Louie, Louie. Den 10 maj 1924 blev J. Edgar Hoover chef för Bureau of Investigation (nu: F.B.I.) och stannade på den posten till sin död 1972. 48 år! Som ledare var han en oberäknelig snubbe som kickade folk hela tiden. Han ville inte ha några medarbetare som såg ut som ”dumma lastbilschaffisar”! Han kickade oxå alla kvinnliga agenter – han gillade väl inte kvinnor…

Många hävdar att den amerikanska politiken och ”landets dubbelmoral” beror på det inflytande som Hoover hade under sin tid som chef för F.B.I. Han hade sin egen bild om hur han ansåg att USA skulle vara. 

F.B.I. förföljde och avlyssnade människor med vänstersympatier – den s.k. Red Scare – ihop med McCarthy. Hoover såg oxå till att ha en del komprometterande bilder på senatorer och maktmänniskor i sängkammaren som kunde vara bra hållhakar. Han lär oxå haft en av världens största samlingar av pornografiska bilder… endast i studiesyfte kan man tro. Hoover supportade även McCarthy och Cohn i hetsjakten på homosexuella (the Lavender Scare), detta trots att han själv med största sannolikhet var homosexuell och hade ett livslångt förhållande med sin assistent – Clyde Tolson. ”De gjorde allt tillsammans utan att bo ihop” som någon nära dem har sagt. (Det fanns förresten en del bögrykten kring advokat Cohn oxå, han dog i AIDS 1982). 

F.B.I. under Hoovers ledning la mycket tid på att undersöka ”svarta motstånds rörelser” i södern samtidigt som man nästan inte alls intresserade sig för KKK.

För Hoover var viktigt att kulturen var anständig – vad det nu är innebär?  Bl.a. arbetade F.B.I. i 31 månader med att utreda huruvida texten till veckans fredagsbit – Louie, Louie var oanständig. De kunde inte hitta bevis men Edgar var övertygad. Detta gjorde förstås låten ännu populärare. 54 sekunder in i låten skriker trummisen ”Fuck!” när han tappar trumpinnen. Det missade tydligen F.B.I.

Liknande konservativa högervindar blåser idag, både i USA, Europa och i Sverige. Läskigt.

Richard Berry skrev och The Kingsmen lirar!

Vrid nu upp volymen och bli lite oanständiga i helgen – det piggar upp!

”Let’s hustle on outta here…”