1950
post-template-default,single,single-post,postid-1950,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 03.05.19

Fredagsbiten: Den 3 maj 1978 skickar amerikanen Gary Thuerk, marknadschef på företaget Digital Equipment Corporation, ett e-postmeddelande till 393 ARPAnet*-anslutna datorer på amerikanska västkusten, där han gör reklam för företagets nya datormodeller. Det här är första gången ett massutskick av e-post sker, tidigare har man skickat dem ett och ett, och detta räknas därför som världens första SPAM – elektronisk skräppost i modern mening. Ett par dagar efter spamutskicket blev Thuerk uppringd av en representant för ARPAnet. Thuerk fick lova att aldrig göra om det, men bollen var satt i rullning och idag översköljs vi med skräppost, och inga spamfilter världen verkar rå på den utvecklingen.

Termen Spam anses härstamma från Monty Phytons sketch Spam. I sketchen försöker två kunder på en restaurang beställa frukost utan spam (pressat konserverat kött), vilket är svårt då detta är huvudingrediensen i nästan allt på menyn. En grupp vikingar intill brister därefter ut i sång: ”SPAM, SPAM, SPAM, lovely SPAM! Wonderful SPAM!”
I Internets tidiga historia fyllde illvilliga användare chattsessioner och liknande med upprepande meningslös text, och texten till vikingarnas spam-sång var ett populärt val.

Veckans låt är ”Analog man”, från 2012, titelspåret på Joe Walshs första album på 20 år, producerat av Jeff Lynn. Walsh spelade in sitt senaste album på 80-talet och låten är inspirerad av teknikutvecklingen sedan dess; ”I’m not saying analog’s better,” he continued. ”I’m just saying those of us who did the bulk of our recording and songwriting in the analog world have had to make some adjustments, and I’m not sure really if it’s working for us or if we’re working for it. Technology is going so fast. I do know that it ate the record business, and I know that it ate intellectual property. I hope it doesn’t eat me! (laughs).”

*ARPAnet var en föregångare till Internet

”I access my email, read all my spam, I’m an analog man.

The whole world’s living in a digital dream

It’s not really there

It’s all on the screen

Makes me forget who I am

I’m an analog man”