1936
post-template-default,single,single-post,postid-1936,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 26.04.19

Fredagsbiten: Radioaktivität. Lördagen den 26 april 1986 klockan 01.23.45 (lokal tid) exploderade reaktor 4 på kärnkraftverket Tjernobyl strax utanför staden Pripjat. Ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa. Orsaken till olyckan var en kombination av reaktortypens konstruktion och den mänskliga faktorn. Personalen stängde av flera säkerhetssystem i strid med gällande regler för att kunna genomföra vissa test. 

I Gunnar Bergdahls bok Ljudmilas bok (2001), berättar Ljudmila Ignatenko: ”Natten mellan den 25:e och 26:e var varm och kvav, det gick inte att sova. Jag låg och tänkte på att vi skulle resa till Vasias föräldrar, vad jag skulle göra i ordning, vad jag skulle ta med. Jag gick ut på balkongen och såg hur brandbilarna for ut på vägen. Tre bilar åkte iväg samtidigt. Jag såg Vasia och ropade: ’Vart ska ni?’ Han svarade: ”Det brinner på kärnkraftverket, gå och lägg dig. Jag väcker dig när jag kommer hem.”

Vasia kom aldrig hem.

På årsdagen av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl blir  fredagsbiten Radioactivity från 1975 med tyska elektropopbandet Kraftwerk

ps1: Gunnar Bergdahl gjorde även en dokumentär om Ljudmila och Tjernobyl som heter Ljudmilas röst (2001).

ps2: 7.e maj startar miniserien ”Chernobyl” på HBO Nordic. Regisierad av Johan ”Stakka Bo” Renck och med skådespelarinsatser av bl.a: Stellan Skarsgård, Emily Watson, Fares Fares och David Dencik.

Vrid upp, elektrobumpa och glöm för en stund denna årsdag! Trevlig helg!