1924
post-template-default,single,single-post,postid-1924,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 19.04.19

Fredagsbiten: Långfredag. Lidande. Längtan. 19 april 1978 släppte Patti Smith singeln Because the night som finns på albumet Easter. Låten skrevs från början av Bruce Springsteen, men han fick inte till låttexten själv utan gav en demokassett till Patti. Första gången hon lyssnade på låten satt hon i New York en fredagskväll och väntade på att hennes pojkvän Fred ”Sonic” Smith skulle ringa. Han var ute på turné med sitt band Mc5. Detta var före mobiltelefonernas tid och det var svindyrt att ringa ”long distance calls”, eftersom de båda var fattiga musiker så ringde de varandra en gång i veckan på kvällstid, då samtalstaxan var lägst. Patti väntade att han skulle ringa men telefonen var tyst. Då satte hon på Springsteens demo för första gången och lyssnade på den igen och igen och skrev texten om sin längtan: ”Love is a ring, a telephone

”

När Fred ringde till slut hade klockan passerat midnatt och texten var klar. Detta är väldigt olikt Patti som alltid annars brukade ta lång tid på sig för att skriva texter. Vi inleder påsken med 10,000 Maniacs cover från MTV unplugged 1993. När Fred ”Sonic” Smith dog i en hjärtattack 1994, 45 år gammal, gav de royalitisen till Patti och deras två små barn som en hyllning till Fred.

 

Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to lust
Because the night belongs to lovers
Because the night belongs to us