1922
post-template-default,single,single-post,postid-1922,single-format-video,stockholm-core-2.1.6,select-theme-ver-7.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Fredagsbiten 12.04.19

Fredagsbiten: Civil War. 12 april 1861 startade det amerikanska inbördeskriget (The Civil War). Grundorsaken till detta, de blodigaste 4 åren i USAs historia, var förstås slaveriet. 11 stater i amerikanska södern bröt sig ur den amerikanska unionen och startade Amerikas konfedererade stater. Kriget utkämpades i huvudsak som ett krig för frigörelse från unionen respektive återställande av densamma, men under kriget kom även slaverifrågan in i bilden; de mer industrialiserade Nordstaterna erkände slavarnas frigivning i stater som kämpade mot unionen, men godkände fortsatt slaveri i de unionsstater som hade slaveri. Sydstaterna baserade sin ekonomi på upprätthållande av slaveriet. Majoriteten av sydstaterna menade att slaveriet inte kunde avskaffas i syd för då skulle en ekonomisk kollaps ske.

Efter fyra år av krig, som mestadels utkämpades på de konfedererade staternas territorium, kapitulerade konfederationen och slaveri förbjöds i hela nationen. Karl Marx lär ha tolkat kriget som ”den sista borgerliga revolutionen” – ett feodalsamhälle som övergår till ett borgerligt eller kapitalistiskt samhälle.

Civil War – skriven av Axl Rose, Duff McKagan och Slash – är helt enkelt en protestsång mot krig. De menar bland annat att krig: ”feeds the rich while it buries the poor”. 

Hoppas ni får en skön helg!

”What’s so civil about war, anyway?”